pixabay.com

Opšten je poznato da je riba puna omega-3 masnih kiselina – masti koja donosi brojne zdravstvene prednosti.

Dobre vesti za ljude koji žele da imaju kvalitetniji san i uvećaju IQ – studija koju je uradio Univerzitet Pensilvanije kaže da se pokazalo da riba na meniju može da pomogne. Takođe su otkrili da deca koja jedu ribu barem jednom nedeljno bolje zaspu i imaju veći koeficijent inteligencije za skoro pet poena.

Poznato je da je riba puna omega-3 masnih kiselina – masti koja donosi brojne zdravstvene prednosti.

– Neuronima su potrebne omega-3 masne kiseline za pravilnu strukturu i funkciju ćelijske membrane – objašnjava neurolog Don Von, sa UCLA navodeći da ne čudi da nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani dovodi do kognitivnih deficita.

Dok su prethodne studije pokazale vezu između potrošnje omega-3 i poboljšane inteligencije, nijedna nije uspostavila vezu između poboljšanog sna, inteligencije i konzumiranja ribe. Sada ova studija, prenosi portal Healty, koja je obuhvatila 541 dete u Kini, skoro ravnomerno podeljeno između dečaka i devojčica povezuje ova saznanja.

Istraživači su pratili potrošnju ribe zajedno sa performansama dece na verbalnim i neverbalnim testovima veština kao što su rečnik i kodiranje, a roditelji su posvedočili da deca evidentno bolje spavaju.

– San je neophodan za zdravlje i funkciju mozga. Mozak konsoliduje važne uspomene, zaboravlja beskorisne informacije i nastavlja da vežba veštine naučene tokom dana. Dobar san je u osnovi visokih performansi u pamćenju i rešavanju problema – objašnjava dr Von.

Istraživači iz tima su takođe primetili da je loš san često praćen antisocijalnim ponašanjem, lošom kognicijom i nizom drugih problema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here