Jeremić i Hiseni za istim stolom

0

 

 

 

 

 

 

List navodi da su i Beograd i Priština pristali na "gimnih" format konferencije, s obzirom na to da je reč o skupu ministarskog nivoa, za razliku od onog na Brdu kod Kranja, gde su bili pozvani predsednici i premijeri.

 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je za "Danas" da je pronađen za Beograd prihvatljiv model učešća zvaničnika iz Prištine, koji podrazumeva personalno prisustvo ministara, bez navođenja funkcija.

 

"Takođe, dogovoreno je da nema fotografisanja pre i posle sastanka, kao ni izdavanja zajedničkog saopštenja za javnost posle sastanka. Ovaj `gimnih` model je bio jedino rešenje pod kojim smo pristali da sedimo na zajedničkom sastanku s predstavnicima vlasti u Prištini, naravno, uz prisustvo predstavnika Misije UN na Kosovu", rekao je Ivanović.

 

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići potvrdio je da su i zvaničnici iz Prištine pristali na navedene uslove i ministar Skender Hiseni će 2. juna biti u Sarajevu.

 

"Drago nam je što je Srbija pristala na `gimnih` model, koji je bio ponuđen kao forma skupa i u Sloveniji, gde je odbila da učestvuje. Nama je važno da svi učesnici sastanka imaju podjednako pravo na reč i uvažavanje stavova. S obzirom na to da smo svesni koliko je važna regionalna saradnja u kontekstu evropskih integracija, ali i unapređenja uslova života svih građana na prostoru bivše Jugoslavije, srećni smo što su pristankom Srbije stvari krenule nabolje", rekao je Krasnići.

 

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da krajnji domet predstojećeg sastanka u Sarajevu ne bi trebalo da bude to što se uopšte održao, nego da na bazi novog decenijskog plana razvoja Unije "Evropa 2020" Srbija i druge zemlje izrade slične programe u kojima bi se videli konkretni projekti u oblastima infrastrukture, ekologije, ekonomije znanja, socijalne politike i energetike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here