EPA/Vassil Donev

Hrvatski mediji navode da su dobili uvid u nacrt zaključka samita EU-Zapadni Balkan koji danas počinje u Sloveniji.

Okosnica tog samita svakako je pitanje imaju li zemlje Zapadnog Balkana uopšte šanse da se priključe Uniji, o čemu se naširoko piše već danima, s obzriom da se pojavio dokument po kojem Brisel ne namerava skoro nikog da primi u svoje krugove.

Potom se, podsetimo, pojavio i slovenački predlog, po kojem zvanična Ljubljana želi da u evropsku budućnost Zapadnog Balkana ubaci datum 2030. godina – kao rok do kog bi zemlje koje su u statusu pregovora sa EU trebalo i zvanično da uđu u taj blok.

Međutim, samit nije još ni počeo, a već u medijima imamo i nacrt zaključka sa njega.

Kako piše “Jutarnji list”, koji navodi da je kao ekskluzivitet imao uvid u nacrt tog zaključka, u tom tekstu “nema datuma za proširenje Evropske unije. što je jasna poruka Srbiji”, koja se tome najviše nada.

2 COMMENTS

  1. Na gubitku je , sasvim ihvesno , EU. Pitate se zašto , sasvim prosto ako Srbjja ne bude član EU moraće da traži saveznike van tog saveza , a oni su izvesno Kina Rusija Arapski Emirati pa i Turska.
    Nisam siguran da EU ( Bruxelles ) to odgovara, uzgred Srbija bi vrlo lako mogla da uspori pristup CG i / ili BiH i Makedonije kao i Albanije u EU znate ako sa komšijom imate neke probleme EU neće hteti da vas primi u društvo , ne žele uvoz konflikts , tako da ovo o čemu piše “jutarnji” je samo pola istine !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here