Pexels
Ilustracija

Ako izbacite šećer iz svakodnevne ishrane, u početku će vam sigurno nedostajati, ali nećete verovati kako ćete se osećati nakon nekog vremena.

Većina ljudi često poseže za slatkišima i proizvodima koji sadrže šećer, a on je glavni krivac za mnoge zdravstvene poremećaje i bolesti.

Ako izbacite šećer iz svakodnevne ishrane, u početku će vam sigurno nedostajati. Ipak, vrlo brzo ćete primetiti da imate sve više energije i da ste bolje raspoloženi. To će vam biti dovoljan podsticaj za život bez šećera.

Šećer je uzročnik gojaznosti, ali i dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti. Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje.

Šećera ima u čokoladi, keksevima i slatkišima, ali sadrže ga i brojni drugi gotovi proizvodi, čak i oni koji se reklamiraju kao “zdravi”.

Da li ste se ikada zapitali zašto vam teško pada da se odreknete šećera? Odgovor se krije u tome šta on zapravo čini vašem organizmu, odnosno u tome da izaziva zavisnost baš poput nekih opijata.

Istraživanja su pokazala da mozak reaguje na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode – kako bi vas naveli da ih ponovno kupite. Kako biste se rešili zavisnosti, promenite navike i očistite se od šećera.

Tokom desetodnevnog detoksa izbegavajte svu hranu koja dolazi u kutijama, pakovanjima, limenkama i konzervama. Jedite samo sveže i sirove namirnice.

Od prvog dana detoksa počnite sebi da postavljate sledeća pitanja:

1. Zašto posežem za šećerom?

2. Jesam li zavisan/zavisna od šećera?

3. U kojim situacijama posežem za slatkišima?

To će vam pomoći da osvestite vašu zavisnost i situacije u kojima posežete za slatkim, pa ćete lakše prepoznati okidače žudnje.

Odbacite zaslađene gazirane napitke

Poznato je da su upravo gazirani napici prepuni šećera i da veća konzumacija takvih pića vodi do gojaznosti, a onda i do dijabetesa tipa 2. Kalorije iz ovakvih sokova se brže apsorbuju u vašem organizmu i izazivaju nagli porast nivoa šećera u krvi.

Potpuno se odreknite šećera

Ako povremeno priuštite šećerne poslastice, nećete postići detoks efekat. Kao i kod lečenih zavnisnika, koji ne smeju da konzumiraju nimalo narkotika niti čašicu alkohola (jer se tako opet vraćaju u začarani krug), tako bi i vi šećer trebalo potuno da izbacite sa jelovnika.

Ako kupujete prehrambene proizvode, dobro pročitajte deklaracije kako biste znali u kojima od njih se krije dodatni šećer.

Obogatite jelovnik biljnim belančevinama

Jedite orašasto voće koje sadrži belančevine, poput lešnika, badema, oraha i indijskog oraha.

U slučaju da vas uhvati glad, uvek imajte pri ruci užinu napravljenu od orašastih plodova, koja će držati pod kontrolom vaš nivo šećera u krvi.

Konzumirajte zdrave masnoće

Istraživanja su pokazala da se unosom zdravih masnoća (poput kokosovog, maslinovog ili lanenog ulja) nećete ugojiti, a poboljšaćete celokupno zdravlje.

Birajte zdravo orašasto voće, semenke i avokado, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Jedite što više povrća, ali bez skroba

Povrće poput kelja, karfiola i brokolija, zatim, luk, pečurke, paradajz, zelene mahunarke i patlidžan možete konzumirati u velikim količinama.

Toko 10 dana detoksa izbegavajte namirnice koje sadrže skrobne ugljene hidrate poput krompira, batata, bundeve, cvekle, kao i žitarice i pasulj, jer će te namirnice usporiti snažan efekat detoksa.

Izbegavajte mlečne proizvode i gluten

Često žudimo upravo za namirnicama koje izazivaju alergije, a to su glutenski i mlečni proizvodi. Osim što podstiču upalna stanja u organizmu, oni dodatno izazivaju želju za slatkim.

Stoga biste, barem tokom 10 dana detoksa, trebalo potpuno da ih izbacite iz ishrane.

Već nakon nekoliko dana bez glutena i mlečnih proizvoda primetićete da imate više energije.

Priuštite kvalitetan san

Osigurajte sebi barem sedam sati kvalitetnog sna noću. To će ojačati snagu vaše volje tokom 10 dana detoksa.

Poznato je da manjak sna vodi do razdražljivosti i disbalansa hormona, što dodatno izaziva snažnu želju za slatkim i ugljenim hidratima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here