Mnogi teško izlaze na kraj sa zdravim načinom ishrane i to iz jednostavnog razloga – radimo po osam sati dnevno i više, a u tom periodu obično jedemo “šta nam padne pod ruku”, bez razmišljanja, jer – gladni smo.

Na svu sreću, dovoljno je da se pridržavate nekoliko pravila da biste se hranili zdravo čak i kad ste na poslu.

Pravilo broj jedan kaže da doručkujete kod kuće. Ili ako ne stignete napravite svoj sendvič, u koji znate šta ste stavili od sastojaka. Zašto? Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je doručak zaista najvažniji obrok u danu i da ga nipošto ne bi trebalo preskakati. Dobar doručak će organizmu obezbediti energiju potrebnu da sve telesne funkcije nesmetano rade. Ako preskočite odručak, teže ćete kontrolisati glad tokom dana i lakše ćete upasti u klopku da jedete i ono što ne bi trebalo.

Zato ustanite malo ranije i napravite sebi doruča. A radi bolje organizacije, nedjeljom napravite plan za cijelu radnu sedmicu i napišite šta ćete doručkovati koji dan.

Pravilo broj dva kaže da bi trebalo da smanjite unos kafe. Iako je kafa napitak koji se na radnim mestima, širom sveta pije u ogromnim količinama trebalo bi ograničiti njen dnevniu unos. Zbog količne kofeina koju sadrži može loše uticati na zdravlje, a ako je pijete sa šećerom i šlagom za kafu, time unosite i bespotrebne kalorije.

Bar jednu kafu dnevno zamenite čajem.

Pravilo nad pravilima je da treba da pijete vodu. Pored toga što je sama po sebi zdrava za organizam, pomaže da lakše pregurate glad. Ako ne želite da jedete nezdrave grickalice, onda obavezno povremeno popijte čašu vode dok ste na poslu da biste bez problema izdržali kraj radnog vremena.

Ako mislite da je zdrav ručak na poslu nemoguć, varate se. Danas, barem postoji toliko prodavnica koje nude širok asortiman hrane veliki izbpr salata i jela od testenine koja su zdrava i koja će vas zasititi do večere.

Ručak možete i napraviti kod kuće, spakovati ga u teglicu i poneti na posao. Ono što je najvažnije, to su jela koja se služe hladna, a koja imaju sve potrebne hranjive materije.

Najlakše je kupiti čips, smoki ili neku treću grickalicu, koje nisu nimalo zdrave, nego razmišljati o tome šta bi bilo zdravije pojesti dok ste na poslu. Ako na poslu imate neki ormarić gde možete staviti hranu, opskrbite ga zdravim grickalicama jednom sedmično, kao na primer bademima, lešnicima, suvim voćem…

Na posao nemojte nositi novac kako da ne biste kupovali nepotrebne gluposti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here