pixabay.com
Akcize na cigarete ipak donose veliki prihod u budžet

Ako imate porodičnu istoriju bolesti srca ili drugih kardiovaskularnih problema, morate pripaziti na ishranu i životne navike.

Prema istraživanju, osobe koje prestanu da puše pre 35. godine imaju gotovo identičnu stopu smrtnosti kao i oni ljudi koji nikada nisu zapalili nijednu cigaretu.

Jedna navika ima razoran učinak, tvrde kardiolozi, ne samo na srce nego i na celokupno zdravlje. To je pušenje cigareta.

– Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara i srčanog udara. Redovni unos duvana takođe može uzrokovati nakupljanje svega u koronarnim arterijama, što može povisiti nivo LDL holesterola – kaže kardiolog Normaln Lepor.

Osim što značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pušenje značajno povećava i rizik od raka. Zato lekari podstiču sve koji puše da razgovaraju sa svojim lekarom o tome šta bi im moglo pomoći da ostave ovu lošu naviku.

Prema poslednjim podacima Eurostata, članica EU u kojoj se najviše puši je Bugarska sa 28.2% stanovništva starijeg od 15 godina koje redovno dnevno konzumira duvan, a za njom idu Grčka sa 27.2%, Mađarska sa 25.8% te Letonija i Hrvatska sa 24.9%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here