Klarinetima pokorili Beč

0

ŠOUMENI: Kvartet Nevski
 

U organizaciji Srpskog kulturnog foruma (SKF) klarinetisti, poznati po kabaretsko-scenskom pristupu koncertima klasične muzike kojima već deset godina menjaju navike "ozbiljne" publike, izveli su program koji je razgalio publiku i u Beču, kao i širom regiona bivše Jugoslavije, ali i Evrope.

Ovaj jedinstveni kvarter čine Miloš Bjelica, Adam Bou, Đorđe Jovanović i Nikola Ulemek. Oni su, kako su objasnili "Vestima", prošle nedelje nastupali i u Ženevi, a pre toga su gostovali u Italiji, Rusiji, Bugarskoj, kao i svim zemljama našeg regiona.
"Naš nastup je nesvakidašnji", sami sebe opisuju muzičari, koji na sceni ne samo da sviraju, već i pevaju, igraju i glume.

Pored numera klasične muzike, oni su izveli svetske i tradicionalne kompozicije, kao i dela pisana namenski za ovaj sastav. Ceo program kvarteta je osmišljen kao muzičko pozorište, gde kvartet kroz mnoštvo šaljivih skečeva želi da razbije ustaljene norme koje važe za koncerte klasične muzike. Kvartet je od svog postanka održao i učestvovao na više od 60 koncerata u Srbiji i inostranstvu.
Upitani da li im je učešće u emisiji "Ja imam talenat", gde su bili finalisti, promenilo živote, muzičari su rekli da nije, sem što su postali popularni.

Oni najavljuju nove projekte, navodeći da već rade na novim koncertima zajedno sa rediteljem Igorom Vukom Torbicom i kompozitorom Markom Marićem.
Predsednik SKF-a Dragan Mišković zadovoljan je gostovanjem klarinetista iz Beograda.

On je objasnio da je kvartet Nevski gostovao u Beču na preporuku Infiniti kvinteta, takođe finalista "Ja imam talenat", koji su ranije gostovali u Beču.

 

Diksilend koncert

Mišković najavljuje novi veliki kulturni "hepening", koji je glavni događaj u kalendaru Srpskog kulturnog foruma za ovu godinu. SKF će 22. maja organizovati koncert Belgrade Dixieland Orchestra. Jedan od pet glavnih diksilend bendova u Evropi nastupiće u pozorištu Akzent sa početkom u 19.30.

Detaljnije informacije o koncertu zainteresovani mogu dobiti na sajtu wwwj.skforum.at.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here