Tanjug
Ramuš Haradinaj

Profesor Duško Tomić, akademik Dragan Radenović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović složili su se da Srbija treba da nastavi sa trendom osnaživanja na svim poljima i dijalogom sa zemljama regiona i naglasili da sve što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba da bude implementirano.

Profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Duško Tomić rekao je da je Srbija 2021. godine zemlja koja sve više biva stabilna i jača na svim poljima. On je naglasio da su se vremena promenila i da Srbija mora da pregovara sa svim zemljama regiona i sveta.

– Srbija jača na polju diplomatije, na polju unutrašnje stabilnosti, vojne kompaktnosti, bezbednosne indikativnosti. Srbija je 2021. godine zemlja prepoznatljiva kao partner i Ruskoj Federaciji i Kini i SAD i drugim zemljama u Evropi. Moramo imati odnose i sa NATO, i sa Kinom i sa svima drugima, ali da uvek moramo imati u malom mozgu sećanja na neke stvari – ističe Tomić.

Ističe da se u Prištini odvija ’’kolokvijalni rijaliti’’ kome ne treba posvećivati preveliku pažnju.

– Pustite šta pričaju Kurti i Haradinaj, to je njihov trenutni rijaliti. On govori o ujedinjenju sa Albanijom, da li je pitao establišment Albanije, da li je o tome pitao narod u Albaniji za to – kaže Tomić.

Tomić napominje da Albaniji i Srbiji predstoje dalji razgovori po pitanju mini Šengena.

– Edi Rama zna da će u nekom trenutku pozvati predsednika Vučića da nastave dalju saradnju na širenju mini Šengena – kaže Tomić.

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su Evropski parlament i Evropska komisija kao i evropske institucije preuzele veliku obavezu da vode dva dijaloga i da se ono što je u njima dogovoreno i impementira.

– Kada se vodi dijalog i kada se u prisustvu međunarodnog zvaničnika koji vodi dijalog potpišu dokumenta onda je to obavezujuće. I to je ono što je veliki problem i za EK, jer potpisani sporazum u Briselu je nešto što mora da se implementira – smatra Odalović.

Akademik Dragan Radenović komentarišući poruke koje stižu iz Prštine kaže da je imperativ našeg statusa da budemo snažni, jer se samo sa snažnima razgovara i pregovara.

– Onaj ko je slab sa njim pregovori nemaju smisla – rekao je Radenković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here