Politički analitičar Miljazim Krasnići izjavio je da su odnosi Kosova i Albanije na nezadovoljavajućem nivou, a kao razlog tome navodi ambicije premijera Aljbina Kurtija i Edija Rame da dominiraju na albanskoj političkoj sceni.

– I gospodin Rama i gospodin Kurti su narcisoidne osobe, oni zapravo misle da su neki veliki misionari, a to je apsolutno apsurdno, oni su samo premijeri na osnovu jednog kruga izbora. Ta narcisoidna priroda je zaista problem jer i jedan i drugi pokušavaju da dominiraju na političkoj albanskoj sceni – rekao je Krasnići.

Inicijativa “Otvoreni Balkan” je prema mišljenju Krasnićija produbila probleme u međusobnim odnosima Kosova i Albanije, u kojoj se premijer Kurti predstavlja kao “nacionalni lider koji ne popušta Srbiji, a gospodin Rama kao neki politički lider koji hoće da promeni istoriju Balkana”.

– Ovi projekti koji se razvijaju, Berlinski proces, sada i “Otvoreni Balkan”, donose realne probleme, jer Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su skeptični oko tog projekta i Rama svim snagama pritiska Kurtija da uđe u taj projekat. Mislim da su odnosi na jednom nižem nivou. Dok su Rama i Kurti premijeri ovaj trend će se nastaviti, jer oni su u neku ruku iracionalni i ovaj spor oko “Otvorenog Balkana” će upotrebiti za nadmudrivanje, Kurti kao nacionalni lider koji ne popušta prema Srbiji, a gospodin Rama kao neki politički lider koji hoće da promeni istoriju Balkana – ističe Krasnići.

On podseća da problemi u kosovsko-albanskim odnosima datiraju iz vremena kada je Ramuš Haradinaj bio premijer i dodaje da je učešće ogranka Pokreta Samoopredeljenja na poslednjim parlamanternim izborima u Albaniji doprinelo usložnjavanju ovih odnosa.

– Kurti je napravio veliku grešku što je imao ogranak svoje partije u Albaniji, gde je pokušao da dobije poslanike u albanskoj skupštini, što je non-sens. To niko do sada nije učinio. Sa druge strane Rama permanentno ignoriše Kurtija, pa i Kosovo, a imao je teške odnose i sa Haradinajem – zaključuje Krasnići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here