EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti je objavio je da na bankovnom računu ima svega 529 evra i 26 centi, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio i gotovinu i svoje supruge u iznosu od 10.000 evra u Norveškoj banci DNB.

U obrascu podnesenom Agenciji Kurti je naveo i mesečne prihode i rashode.

Ljekaj kritikovao Kurtija

Potpredsednik Alijanse za Budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da je vlada Aljbina Kurtija najslabija od proglašenja nezavisnosti.

Sto dana od formiranja izvršne vlasti, Ljekaj kritikuje premijera Kurtija zbog pristupa javnim institucijama, dijaloga i, kako kaže, tendencije prekida odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Poslanik ABK rekao je za Kosovo pres, da osim razrešenja i “imenovanja”, vlada Kurtija nije učinila ništa za ova tri meseca.

– Vladu mogu nazvati najslabijom koju je Kosovo imalo od kada je nezavisno. Unose bahatost brojeva i ponašaju se kao opozicija, umesto da deluju i poboljšavaju živote građana i podržavaju one koji su ostali bez posla. Rekao sam ovo, s najvećom ljubaznošću. Želeo sam da nađem nešto pozitivno za ovu vladu – kaže Ljekaj.

Prema njegovim rečima, pristup premijera Kurtija dijalogu sa Srbijom ne razlikuje se od prethodnih vlada, iako ga Kurti naziva novim dijalogom.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Ljekaj je rekao da Kurti sada to ne naziva Udruženjem bez izvršnih ovlašćenja, već ga naziva Geografskim udruženjem.

– Šta ovo znači, mislim da Kurti upada u maglu nečega čemu se i sam protivio. Mi ćemo kao ABK nadgledati delovanje vlade Kurtija, posebno u dijalogu sa Srbijom. Ulazak u dijalog bez jasnog okvira nije u redu. Kritikovao je prethodnu vladu i još uvek čini istu grešku. Ne vidim nikakvu promenu u pogledu pristupa dijalogu – izjavljuje Ljekaj.

Pored toga, Lekaj izaziva sumnju da će administracija Bajdena smanjiti nivo interesovanja i saradnje sa vladom Kurtija.

– Ovo šteti državi Kosovo i diplomatskim performansama – rekao je Ljekaj.

Druga Kurtiejva vlada izglasana je u Skupštini Kosova 22. marta ove godine, dok se 30. juna održava 100 dana upravljanja izvršnom vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here