EPA-EFE
Sergej Lavrov

Berlin i Pariz umesto ZSO sada predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, poručio je šef ruske diplomatije.

Sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi propisivali su ista prava – prvi za Srbe na Kosovu, a drugi za Ruse u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu.

Ruski ministar je podsetio na reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Rusi nemaju šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama. On je rekao da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

– I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, to su već javno i saopštili, neće da urade. EU je već pokazala nemoć. Francuska i Nemačka progutale su uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahteva od Beograda: ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo, koje niste priznali, uđe u međunarodne organizacije, uključujući UN, Savet Evrope itd.

– U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge bila su propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formiraju svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima – zaključio je Lavrov.

2 COMMENTS

  1. Eto zašto Srbi poštuju ruski stav – jer ih uvažava i poštuje njihove potrebe, za razliku od evropskih birokrata koji samo manipulišu istinom i brinu za svoje fotelje. Pa Srbi bi bili najsrećniji kada bi i Zapad zdravorazumski razmišljao iz aspekta prava naroda na određenoj teritoriji – okupirali su Kosovo i Metohiju – sila su, jači su, ali da sad dozvoljavaju Albancima da rade ono za šta su okrivili Srbiju pre bombardovanja i zbog čega je “izgubljeno pravo” na Kim – pa to je krajnje licemerije !!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here