Tanjug
Velika ulaganja u vojsku: Kadeti Vojne akademije

Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali će i nastaviti da razvija svoju industriju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji, tokom koje je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Predsednik je najuspešnijima uručio oficirske sablje sa posvetom. On je citirao je vojvodu Živojina Mišića, koji je rekao da se “lako u ratu gubi glava, ali i da se jednako lako gubi i obraz”.

-Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, služiti otadžbini. Ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak. Sećaćete se školovanja kao najlepših godina života i hvala što ste odgovorno pristupili poslu, što možemo mnogo da očekujemo od vas u budućnosti i što možemo mnogo toga da vam tražimo – rekao je i zahvalio im što su po snegu, suncu i kiši obavljali nimalo lake zadatke, stavljajući otadžbinu ispred svega.

Kada je, kaže, rekao da je teško vreme i veliko breme na vašim plećima, mislio je na situaciju u svetu i regionu “za koju nismo ni krivi ni dužni”.

– Vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje i ulažemo više nego ikada – naveo je i naglasio da je životni standrad vojnika, danas mnogo bolji i veći.

Kaže i da nije lako nabaviti opremu i naoružanje, jer kad Srbija hoće da kupi na Istoku, ne dozvoljavaju sa Zapada, a kad hoće na Zapadu, ne može jer pitaju, “šta će vam to oružje i oprema”.

– I šta ih briga što svakoga dana iz regiona možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju i, nije problem što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor. Srbija će dati sve da sačuva mir. Dragi oficiri, samo snagom i hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo da sačuvamo svoju zemlju i narod i ne smemo da pokazujemo slabost i ne smemo da pokazujemo da su nas pobedili time što su nam napravili bezbroj birokratskih prepreka da budemo snažniji i jači – kazao je Vučić.

Pamet i srce vredniji od oružja

Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da razvija vojnu industriju i dati sve od sebe da bude svoj na svome i da nikome ne padne na pamet da je napadne.

– Bićemo sve jači, a jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Nema oružja koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca – naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here