Ljajić: Rekonstrukcija Vlade ili novi izbori

0

Vlada ne sme da se "pravi luda": Rasim Ljajić

Ljajić je, gostujući na TV B92, objasnio da bi izbori u ovom trenutku "bili veliki luksuz" jer bi godina bila praktično izgubljena u kampanji i u formiranju neke nove vlade koja, prema njegovom uverenju, ne bi izdržala ni godinu dana.

 
On smatra da ni Vlada ne može da se ponaša kao da se ništa oko nje ne događa I, ukoliko se nešto ne dogodi, ona "neće moći da se suoči sa svim posledicama koje je očekuju u godini koja će biti teška u političkom I ekonomskom smislu".

 

Upitan šta je alternativa, ako do rekonstrukcije Vlade ne dođe, Ljajić je rekao da je to "proaktivna politika i u političkom I ekonomskom smislu". U ekonomiji to je ulaganje u infrastrukturu koje treba da počne već u martu. Tu je I projekat Ministarstva ekonomije o pomoći privredi u 40 najsiromašnijih opstina Srbije.

Ljajić je podsetio i da Srbiji predstoji stav Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova o čemu Vlada mora imati jasan stav bez obzira na to kakvo će mišljenje tog suda biti. "To će u političkom smislu biti veliki izazov za Vladu s jedne i svakodnevne socijalne I ekonomske posledice ekonomske krize s druge strane", rekao je on i dodao da veruje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde biti pre nego što se očekuje, u aprilu ili maju.

Osuditi sve zločine

 

Ljajić kaže da još uvek nije postignut konsenzus oko skupštinske većine za usvajanje dve deklaracije o ratnim zločinima, kao I da je važno da "ta parlamentarna većina treba da bude što veća".

 

"Usvajanjem dve rezolucije Srbija bi osudila zločin u Srebrenici i zločine nad srpskim narodom na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Ljajić.

On je kazao da je to politički, a ne pravni akt koji je u interesu Srbije sa moralnog, političkog I svakog drugog stanovišta.

Upitan da li se već razmišlja o redosledu poteza Vlade nakon izjašnjavanja Međunarodnog suda, ministar je kazao da se "priprema redosled poteza", da se razmatraju razne opcije i da će sasvim sigurno uslediti intenzivna diplomatska aktivnost.

Osvrnuvši se na akciju Srpske napredne stranke, u prikupljanju milion potpisa građana za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Ljajić je rekao da niko do sada do izbora nije došao skupljanjem potpisa.

 

"Akcija je dobra za stranku, ali neće imati onaj efekat koji je najavljen", naveo je on i dodao da će to biti sasvim sigurno pritisak na Vladu, ali "nedovoljan da ona raspiše izbore".

 

Trebalo bi, smatra on, učiniti napor kako bi se došlo do društvenog konsenzusa oko najvažnijih ekonomskih I političkih pitanja što čine mnoge zemlje u krizi.

"Nisam, međutim, uveren da za tako nešto postoji šansa da se mi u Srbiji oko bilo čega dogovorimo, ali mislim da bi korak u tom pravcu bio najkorisniji za građane, da spustimo tenzije i da se koncentrišemo na nekoliko važnih pitanja", naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here