London štiti izbeglice

0

Velika Britanija poslala je pripadnike jedinice za specijalne namene (SAS) na sever Iraka, gde je u planinama blokirano nekoliko hiljada civila, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf". List prenosi izjavu britanskog funkcionera, Eme Nikolson, koja je rekla da pripadnici SAS-a sarađuju sa američkim kolegama na prikupljanju obaveštajnih podataka i da su u Iraku već mesec i po dana.
Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ne komentariše operacije specijalnih snaga. Vlada u Londonu je ranije poslala vojne avione i helikoptere u region radi pomoći u raspodeli humanitarne pomoći. Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je odmor i saopštio je da će London učestvovati u bilo kojem međunarodnom planu za spas izbeglica iz redova ugrožene iračke verske manjine Jazidi.
Šefovi diplomatija EU ovih dana nastoje da usklade načine za pružanje pomoći iračkim vlastima, koje su pod opsadom ekstremista iz "Islamske države".
London je najavio da će vojne zalihe poslati kurdskim snagama, koje se bore protiv islamista usled zabrinutosti Zapada da bi se sukob mogao proširiti i na region.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here