EPA-EFE/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Stiven Majls

Dilema oko toga ko će naslediti Anastasiju Palaščuk na premijerskom položaju u Kvinslendu trajala je samo 24 sata. Naime, toliko je trebalo ministarki zdravlja Šenon Fentiman da povuče kandidaturu i bez borbe prepusti fotelju dosadašnjem zameniku premijerke Stivenu Majlsu.

Pred kokusom Laburističke stranke u petak će biti samo formalnost da ozvaniče Majlsa kao 40. premijera Kvinslenda.

Do zaokreta je došlo u ponedeljak uveče, nakon što se Majslova struja, koju čine uglavnom poslanici iz redova Ujedinjenih radničkih sindikata (UWU), dogovorila sa desničarskom frakcijom Laburističke stranke, okupljenom oko državnog blagajnika Kamerona Dika. Postignut je sporazum da Dik podrži Majlsa, a da zauzvrat dobije mesto zamenika premijera.

Time je Majlsova suparnica Šenon Fentiman ostala bez mogućnosti da prikupi dovoljnu podršku u kokusu i odlučila je da se povuče iz trke.

Na konferenciji za novinare, Majls je rekao da je u utorak ujutro razgovarao s ministarkom zdravlja, ali nije želeo da govori o detaljima.

– Neću da pričam u njeno ime, ali ono što svi znate je da je Šenon jedna od mojih najbližih prijateljica. Ona radi odličan posao u zdravstvenom portfelju i zamolio sam je da ostane u toj ulozi i da preuzme jednu od vodećih uloga u vladi – rekao je Majls.

Odluku o povlačenju kandidature ministarka Fentiman je objavila na društvenoj mreži Tviter.

„Jasno je da će većina laburističkih poslanika u parlamentu podržati Stivena Majlsa za sledećeg lidera partije, a samim tim i premijer Kvinslenda. Kao rezultat toga, neću biti kandidat za ovu poziciju“, napisala je Fentiman i takođe potvrdila da sa budućim premijerom ima dugogodišnje prijateljske odnose i da će mu pružiti punu podršku.

Inače, Majls i Fentiman pripadaju istoj, levičarskoj frakciji stranke, unutar koje je u proteklom periodu došlo do podele na Majlsovu struju koja je bila uz premijerku Palaščuk, dok je Fentiman bila na čelu grupe poslanika koji su kritikovali njen rad.

Šenon Fentiman je posle odustajanja od trke za premnijersku funkciju poručila da je sada vreme za jedinstvo i da laburisti treba da se fokusiraju da dobiju naredne izbore u oktobru 2024. i ostanu u vladi.

– Ulog je veliki za našu državu i stanovnici Kvinslenda ne mogu sebi da priušte rezove i haos unutar laburističke vlade – rekla je Fentiman.

Budući premijer Majls je istakao da će mu prioriteti u narednom periodu biti zdravstvo, stanovanje, troškovi života, infrastruktura, energija i pripreme za Olimpijske igre 2032.

Do smene na čelu vlade Kvinslenda došlo je nakon što je Anastasija Palaščuk u nedelju pomalo iznenađujuće saopštila da podnosi ostavku, posle nepunih devet godina na funkciji.

Miljenik Palaščukove

Stiven Majls je prvi put izabran za poslanika u Parlamentu Kvinslenda 2015. godine, kao predstavnik izborne jedinice Maun Kuta na zapadu Brizbejna. Bilo je to na istim izborima kada je Anastasija Palaščuk postala premijerka i od tada počinje njihova bliska sasradnja.

Majls je prvo bio ministar za životnu sredinu i Veliki koralni greben, a 2017. je dobio portfelj zdravstva koji je vodio i kroz veći deo pandemije kovida. Palaščuk ga je 2020. promovisala u svog zamenika, nakon ostavke Džeki Trad, a sada mu je pružila javnu podršku da je nasledi na funkciji.

U međuvremenu, Majls je promenio izbornu jedinicu i od 2017. predstavlja Murumbu, na severnoj periferiji Brizbejna. Ima 46 godina, oženjen je i otac je troje dece.

Slede velike promene

Budući premijer Stiven Majls nije želeo da odgovara na pitanja o promenama u vladi i rekao je da će više detalja biti poznato nakon sastanka poslaničke grupe u petak. Međutim, kako prenose novinari koji prate Vladu Kvinslenda, može se očekivati šira rekonstrukcija kabineta, čim Majls bude zvanično imenovan na funkciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here