Merkel: Propast evra znači propast EU

0

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel

"Ukoliko evro propadne, to neće biti pad samo jedne valute, nego nešto mnogo više. Propašće Evropa i ideja o EU", rekla je Merkelova.

 

Zemlje evrozone obećale su da će osigurati stabilnost zajedničke valute, a nemačka kancelarka naglasila je da to obećanje mora biti ispunjeno.

 

Evro je pretrpeo velike udare na međunarodnom deviznom tržištu u poslednjih nekoliko sedmica usled straha od širenja grčke dužničke krize.

 

Merkel kaže da je sadašnja kriza najveći test za EU od sklapanja osnivačkog Rimskog ugovora 1957. godine, ali da situaciju treba iskoristiti za jačanje evropskog bloka.

 

"Imamo zajedničku valutu, ali nemamo ekonomski i politički savez", rekla je nemačka kancelarka i dodala da će jednog dana „sve članice EU koristiti evro kao sredstvo plaćanja".

 

Merkel je govorila na ceremoniji dodele Šarlemanjove nagrade poljskom premijeru Donaldu Tusku. Ona je i sama dobila ovu nagradu 2008. godine za doprinos ujedinjavanju Evrope.

 

Nemačka kancelarka izrazila je nadu da će EU napredovati i u ostalim oblastima, poput razvoja zajedničkih evropskih odbrambenih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here