Merkelova za kandidaturu Srbije u EU?

0

Državni vrh Srbije užurbano se konsultuje sa svim članicama EU o datumu koji bi bio najpogodniji da preda zahtev za kandidaturu. Važna vest za odluku biće podrška Nemačke da se to učini pre kraja godine.

 

Odluka o tome je doneta nakon intenzivnih međuresornih konsultacija u Nemačkoj vladi koje su počele pre tri dana.List iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora u Berlinu saznaje da će Nemačka podržati Beograd u toj nameri i ohrabriti Srbiju da kandidaturu preda pre 25. decembra, kada je katolički Božić i počinju praznici.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel

 

Posle saveta da se ne okleva sa podnošenjem kandidature pre kraja godine koji je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić dobio od svog kolege Dejvida Milibanda u Londonu, nemačka podrška će biti jedna od važnijih kada državni vrh Srbije bude konačno odlučivao o datumu.

 

S obzirom na to da u Savetu ministara Evrospke unije još nema pune saglasnosti koja je potrebna da bi se kandidatura prihvatila, Beograd još nije doneo definitivnu odluku.

 

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom, da odluka o mogućoj kandidaturi još nije doneta i da se srpski zvaničnici konsultuju o tome sa evropskim partnerima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here