J. Gajeskov
Među slavarima su bili Miodrag i Dražana Stojanović iz Sidneja

U proteklu sredu 27. oktobra, u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom sveta svečano je obeležena Sveta Petka (Paraskeva), poznata kao zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih, jedna od najznačajnijih svetica u istočnoj i južnoj Evropi, kao i u Maloj Aziji.

Svečano je bilo i u većini naših svetinja na tlu Australije, tamo gde su zbog pandemije virusa korona dozvoljavali uslovi i u skladu sa važećim državnim propisima uvedenim zbog pandemije.

Tog dana hram Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom Liverpulu bio je pun vernika, uglavnom žena, majki i devojaka, čija je Sveta Petka zaštitnica.
Svetu liturgiju je služio, vernike pričestio i slavske kolače presekao starešina hrama prota Aleksandar Milutinović, sasluživao je i apostole čitao đakon Miloš Raketić, a odgovarao crkveni hor pod upravom ipo đakona Nikole Zbiljića.

– Sveta Petka ili Paraskeva je najznačajnija svetica srpskog porekla. Živela je krajem 10. i početkom 11. veka. Od malena je pomagala gladne, siromašne i beskućnike, a najveći deo svog života provela je u pustinji uz molitvu, post i usamljenost – rekao je u svojoj besedi otac Aleksandar.

Starešina liverpulske crkve govorio je zatim o verovanju naroda u isceliteljske moći Svete Petke.

– Predanje kaže da joj je u snu Isus Hrist naredio da se vrati u civilizaciju, dajući joj moć da leči bolesne. Njena čudotvorna moć ostala je po legendi da traje i posle smrti, pa su ljudi nastavili da se isceljuju na čudotvornim izvorima koje je Sveta Petka ostavila iza sebe. Zato pravoslavci iz mnogih zemalja svakog 27. oktobra dolaze da uzmu vodu sa nekog od tih izvora, u nadi da će im podariti dobro zdravlje ili izlečenje od trenutnih oboljenja. Danas mnoge srpske porodice slave Svetu Petku kao krsnu slavu. Svim slavarima i vama ovde okupljenima čestitam slavu i praznik – poručio je otac Aleksandar.

Posle svete liturgije i sečenja kolača slavarima, prisutni su se u parohijskoj sali poslužili bogatom slavskom trpezom, koju su pripremile članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara, a druženje u veseloj i prijatnoj atmosferi je potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

Dvoipomesečna Jelena Bošković u naručju majke Dragane

Poziv zajednici

Prota Aleksandar Milutinović je obavestio parohijane da sa ukidanjem lokdauna u Sidneju uskoro počinju veliki radovi oko novog hrama Svetog Luke u izgradnji.
Između ostalog, planirani su zamena stare metalne ograde, postavljanje novih cevi i ravnanje terena oko crkve, pa iz parohije apeluju na sve naše građevinske radnike i dobrovoljce, da u granicama svojih mogućnosti pomognu dovršenje predviđenih radova.
Za sve detalje možete pozvati protu Aleksandra na broj telefona 0413 650 102.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here