Na današnji dan rođen je Alberto Đakometi; švajcarski nadrealistički vajar i slikar italijanskog porekla, čije obimno, raznovrsno i osobeno delo predstavlja izraz gotovo svih dominantnih strujanja umetnosti 20. veka. 

Alberto Đakometi rođen je u Švajcarskoj u Kantonu Gaubinden u mestu Borgonovo 10. oktobra. 1910.

Bio je najstariji od četvoro dece. Njegov otac, Đovani Đakometi, takođe je bio slikar i uticao je na njega da se zainteresuje za umetnost. Stvarao je najpre u porodičnom domu, i to uglavnom portrete članova porodice ili drugova iz škole u stilu postimresionizma koji je negovao njegov otac. Zatim, Alberto je otišao u Ženevu gde je studirao umetnost, a januara 1922. stigao je u Pariz. Tamo je često posećivao atelje Antoana Burdela. Otkrio je kubizam, afričku umetnost i grčko vajarstvo, i to je ono što inspiriše njegova prva dela. Radio je gipsane skulpture, ponekad prefarbane; ili izlivene u bronzi. Ovu poslednju tehniku praktikovao je do kraja života.

U decembru 1926. preselio se u jednu malu i neudobnu “jazbinu od ateljea”, iz koje ipak nikada nije otišao. Pridružio mu se i brat Dijego i to za stalno, 1939. godine. Iako je najvažniji deo njegovog rada u Parizu, Đakometi se redovno vraćao u Švajcarsku i radio u ateljeima svoga oca. Godine 1927, izložio je svoja prva dela, kao što je “Žena kašika„  iz iste godine. Umro je Huru 11. januara 1966.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here