Pexels

San je ključan za dobro zdravlje. Bez odmora, naš organizam ne može normalno da funkcioniše.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, čak i depresiju. Više od 10 posto populacije pati od hronične nesanice, što znači da imaju problem sa spavanjem duže od tri meseca, kaže dr Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Mičigenu.

Ako ne uspevate da zaspite ponovo nakon buđenja više od 20 minuta, premestite se u neki drugi miran deo stana. Pokrijte se i pokušajte da zaspite. Možete da se vratite u svoj krevet kada primetite da ste se dovoljno umirili za san.

Zašto ovo pomaže? Zato što, ako ostanete u krevetu, počećete da osećate pritisak da treba da zaspite, a to će vas još više frustrirati, objasnila je doktorka. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i nervozu, što će otežati uspavljivanje. Promena okoline može vas umiriti i pomoći vam da ponovo zaspite.

Prebacite se na kauč, pokrijte ćebetom i samo lezite. Ako vam odgovara pustite neki zvuk, poput vode, fena, otkucaja srca, koji će vam pomoći da se umirite. Ova tehnika je vrlo delotvorna, čak mnogo bolja od medikamenata, objašnjava doktorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here