Namirnice za dobro varenje i ravan stomak

0

Namirnice koje vas, za početak, neće nadimati (a i pomoći će u skidanju masnih naslaga)
 

1. Bademi

Ne samo da su bademi krcati proteinima i vitaminom E, koji neguju kožu, nego i velik udeo vlakana koja sadrže potiskuje osećaj gladi. Istraživanje iz 2007., sprovedeno na jednom univerzitetu u Indijani pokazalo je da bademi ne doprinose razvoju sala oko stomaka uprkos svojoj relativno visokoj kalorijskoj vrednosti.


2. Zeleno lisnato povrće

Najbrži način skidanja masnih naslaga oko stomaka? U svaki obrok uključite porciju lisnatog zelenog povrća. Kelj, spanać i zelena salata sadrže vrlo malo kalorija, a nude mnogo vlakana, vitamina i minerala koji ne uzrokuju nadimanje i ostale nelagodnosti koje se javljaju kada konzumirate drugo povrće.

 

3. Zob

Ako budete jeli zob za doručak, bićete siti i pružićete organizmu izvor stabilne energije. Zob može da utiče i na smanjenje nivoa holesterola u krvi.

 

4. Maslinovo ulje

Da, masnoće mogu da budu od pomoći pri mršavljenju. Polinezasićene masti, poput onih u maslinovom ulju, sprečavaju pojavu gladi, a oleinska kiselina podstiče razgradnju nakupljenog sala u telu.

 

5. Grašak

Svako zrno graška puno je hranljivih materija, uključujući proteine i vlakna. Pošto sadrži malo kalorija, pružiće organizmu kontinuiranu i ujednačenu količinu energije.

 

6. Nana

Nana je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka. Posebno je korisna jer pospešuje rad probavnog sistema. Najbolje je piti je kao čaj, a možete je dodati i u jelo, kao začin. Odlična je i za čišćenje kože!

 

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj uklanja višak tečnosti, pa se smanjuje i količina nakupljene tečnosti oko stomaka. Ovaj čaj ubrzava i metabolizam, što pospešuje razgradnju nakupljenog sala.


8. Alge

Morske alge na glasu su zbog veće količine joda, a jod je neophodan za stvaranje hormona štitne žlezde. Štitna žlezda putem hormona reguliše metabolizam i brzinu kojom telo sagoreva masti. Sadrži i minerale koji pospešuju razgradnju masnoće oko stomaka i izbacivanje viška vode.

 

9. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se već dugo koristi za detoksikaciju, pa je zato dobro koristiti ga svakodnevno. Služi kao svojevrsni digestivni tonik jer potpomaže uništavanje štetnih bakterija.

 

10. Sok od brusnice

Osim što je pun vitamina C, sok od brusnice podstiče telo da se reši prekomerne količine vode.


11. Špargle

Špargle su pune vitamina A, vitamina B-kompleksa, i vitamina C i E. Sadrže i cink i kalijum, podstiču izbacivanje viška tečnosti.

 

12. Paradajz

Paradajz ne samo da je ukusan, već je i pun antioksidansa. Smiruje upalne procese i potpomaže izbacivanje suvišne tečnosti. Važno je napomenuti da ima pozitivno dejstvo na leptin, hormon koji reguliše rad metabolizma.

 

13. Beli luk

Ova biljka ubija štetne bakterije i viruse, i pospešuje zdravlje digestivnog trakta.

 

14. Čili

Dodavanje čilija u hranu je odličan način da ubrzate metabolizm. Samo jedna papričica sadrži dnevnu dozu betakarotena (zdrava koža, kosa i nokti), i više nego potrebnu količinu vitamina C. Ovaj važan antioksidans pomaže u borbi s toksinima i stranim česticama koje se nalaze u krvi.

 

15. Banane

Uprkos široko rasprostranjenom mišljenju da goje, banane doprinose gubitku kilograma. Niz minerala i vlakana u njima pruža telu kontinuirano snadbevanje energijom i pospešuje izbacivanje suvišne tečnosti.

 

16. Lubenica

Malo kalorija, a mnogo antioksidanasa, uključujući i vitamin C.

 

17. Krastavci

Verovali ili ne, krastavci su srodni lubenicama. Zato deluju slično i protiv nakupljanja i zadržavanja viška tečnosti u organizmu.

 

18. Potočarka

Potočarka je puna hranljivih materija, uključujući i vitamin B1, B2, B6, C i E, kao i minerala mangana, karotena i kalijuma. Zahvaljujući tome je snažno sredstvo za čišćenje organizma i pospešivanje varenja, dok njena diuretična svojstva pospešuju izbacivanje toksina i višak tečnosti. Potočarka je takođe odličan izvor joda, koji doprinosi regulisanju rada metabolizma.

 

19. Komorač

Ovo korenasto povrće bogato je vitaminom C, kalijumom i manganom, a već dugo se koristi kao lek za probleme sa varenjem. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, dobar je za zdravu probavu, smanjuje oticanje u telu, pospešuje izbacivanje toksina i viška tečnosti. Čaj od komorača može da doprinese stvaranju osećaja sitosti.

 

20. Bobičasto voće

Malene, ali moćne, bobice su pune antioksidansa i vlakana – samo jedna šoljica malina sadrži neverovatnih 6 grama. Osim toga, male su kalorijske vrednosti. Dodajte šaku bobičastog voća u svaki doručak.

 

21. Cimet

Cimet bi mogao da postane čarobni prah za uklanjanje sala na stomaku. Ovaj začin pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a neka istraživanja pokazala su da ekstrakt cimeta čini masne ćelije osetljivijim na insulin.

 

22. Limunska trava

Limunska trava je ključni sastojak mnogih azijskih jela. Ima protivupalno dejstvo na digestivni trakt, i poboljšava cirkulaciju. Smatra se da pomaže i pri mršavljenju. Ova biljka izgleda poput trave, mirisom podseća na nanu, dok je ukus sličan limunu.

 

23. Đumbir

Zašto se uz suši nudi i đumbir? Ovaj začin se vekovima koristi za dobro varenje. Ima protivupalna svojstva i sadrži antioksidanse. Sadrži i enzim zingibain, koji pospešuje varenje proteina.

 

24. Artičoke

Bogate su vlaknima, ubrzavaju varenje i smanjuju nadutost.

 

25. Integralni pirinač

Ko želi ravan stomak, treba da jede složene ugljene hidrate koji su bogati proteinima i vitaminima, a to sve sadrži smeđi pirinač.

 

26. Avokado

Avokado smiruje digestivni trakt, a sadrži i kalijum, koji doprinosi regulaciji ravnoteže tečnosti, i magnezijum, koji sprečava zatvor.

 

27. Kinva

Cela zrna kinve sadrže odličnu kombinaciju proteina, vlakana, vitamina B i složenih ugljenih hidrata.

 

28. Kuskus

Kuskus je uvek odličan izbor. Ako vam dosadi integralna testenina, pređite na kuskus. Održaće optimalan nivo šećera u krvi i pružiti osećaj sitosti.

 

29. Semenke suncokreta

Sadrže obilje dijetalnih vlakana, koja bi mogla da produže osećaj sitosti. Istovremeno olakšavaju varenje. Pune su vitamina E, proteina i složenih ugljenih hidrata.

 

30. Pistaći

Uz bademe, pistaći su najbolji orašasti plodovi za postizanje ravnog stomaka. S obzirom na druge orašaste plodove, imaju najmanje kalorija i masnoća, dok su dobar izvor proteina, vlakana i važnih vitamina i minerala.

 

31. Jogurt

Prirodni jogurt, bez šećera, smanjuje nadimanje jer sadrži bakterije koje pospešuju varenje

.

32. Skuša

Ima mnogo proteina, a malo ‘loših’ masti. Odličan je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što je dobro za zdravlje mozga. Mršavi i pametni, dakle? Zvuči dobro.

 

33. Losos

Poput skuše, i losos je odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Napravite roštilj ili skuvajte ribu na pari, pa je poslužite uz krišku limuna i špargle.

 

34. Papaja

Papaja sadrži prirodni enzim papain, koji ima udela u preradi proteina. Ublažava i nadutost.

 

35. Ananas

Slično kao papaja, i ananas ima probavni enzim koji pomaže pri ublažavanju nadutosti, smiruje želudac, pa čak i ublažava gorušicu. Osim toga, održava duže osećaj sitosti.

 

36. Crni biber

Tražite jednostavan način sprečavanja nadimanja nakon jela? Dodajte malo sveže mlevenog bibera u obrok. Pospešuje varenje, a pomaže i pri ublažavanju nadutosti.

 

37. Celer

Sadrži vrlo malo kalorija, a pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma.


38. Sočivo

Sočivo može pomoći da izravnate trbuh. Sadrži niz hranljivih materija, uključujući i vlakna, složene ugljene hidrate i belančevine.

 

39. Paprike

Crvene paprike, slično kao i ljute čili paprike, blagotvorno deluju na varenje, a istovremeno ubrzavaju metabolizam. Crvene paprike pune su vitamina C, i pružaju osećaj sitosti.

 

40. Kikiriki

Grickajte ga u međuobrocima, pa ćete sprečiti prejedanje. Pazite samo da jedete onaj iz ljuske, a ne prženi i soljeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here