Nema više novih branitelja

0







 

Novi predlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih porodica donosi nekoliko ključnih novosti.

 

– Neće više biti moguće ostvariti status hrvatskog branitelja, nakon stupanja zakona na snagu, jer je prošlo više od 13 godina od završetka rata – rekao je Tomislav Ivić, ministar porodice, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. On je dodao kako se neće moći ostvariti pravo na penziju bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, a isti je slučaj i kod smrti koja je posledica bolesti.

 

– Na taj način isključujemo vezu učestvovanja u ratu sa smrću koja nastupa sada, pri čemu smo konsulltovali i lekarsku strukturu – rekao je ministar Ivić.

 

Najniža penzija moći će se ostvariti samo uz minimalnih 100 dana učestvovanja u ratu, a na nju nemaju pravo oni koji su bili u neborbenom sektoru. Do sada je bilo dovoljno učestvovati samo jedan dan i u borbenom i u neborbenom sektoru.

 

Zakon se neće primenjivati retroaktivno, što znači da će oni koji su u ratu možda bili samo dan ili dva, ali su već ostvarili penziju, ista prava zadržati i dalje, dok će u budućnosti branitelj koji je u ratu proveo 99 dana ostati bez njih.Isti uslov od 100 dana uvodi se i za ostvarenje prava na tzv. opskrbninu.

 

Novim zakonom izjednačava se bračna i vanbračna zajednica u postupcima traženja braniteljskih prava, a na sve postupke koji su u toku primenjivaće se novi zakon.

– Prošlo je dovoljno vremena da svi koji su učestvovali u ratu ostvare svoj status. Jednostavno treba podvući crtu i reći da smo s tim završili – rekao je ministar odbrane Branko Vukelić.

 

– Mislim da je ovo dobar predlog, koji su podržala i braniteljska udruženja na državnom nivou – rekla je predsednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, dodavši kako će se posledice reflektovati i na Fond hrvatskih branitelja, ali i na proračun za 2010. godinu.

 

Jadranka Kosor se zahvalila braniteljima koji su prvi podržali Vladine antirecesijske mere. Inače, prema podacima iz septembra ove godine, u Hrvatskoj je 499.315 branitelja.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here