Nemačka i SAD bez dogovora, uprkos vezama

0

Selektor reprezentacije SAD Jirgen Klinsman
 

Nerešen ishod susreta ovih ekipa u četvrtak u Resifeu bi doneo prolaz i jednima i drugima, dok bi Portugal i Gana ispali.

 

Oba tima su odgovarala na pitanja o mogućem dogovoru, odnosno "paktu o nenapadanju", kako to Nemci zovu i obe strane su oštro demantovale takvu mogućnost.

 

Ovakva pitanja nisu slučajnost, pošto je Nemačka učestvovala u jednoj od sramnijih epizoda u istoriji Svetskog prvenstva. Nemačka je na Mundijalu 1982. godine dala gol protiv Austrije u 10. minutu, a obe ekipe su sledećih 80 minuta samo šutirale loptu jer im je takav ishod garantovao prolaz u drugu fazu. Taj rezultat je eliminisao i Alžir, koji je neočekivano pobedio Nemce sa 2:1. FIFA je posle tog meča odlučila da se poslednje utakmice u grupi igraju u isto vreme, da bi tako izbegla "džentlmenski sporazum".

 

Nemačka i SAD su povezane na mnogo načina. Petorica igrača "jenkija" imaju majke Nemice, a četvorica od njih igraju u Bundesligi. Selektor SAD je Jirgen Klinsman, jedan od najvećih nemačkih fudbalera u poslednjih 30 godina i član tima koji je 1990. godine osvojio Svetsko prvenstvo.

 

Klinsman je bio selektor Nemačke kada je tim 2006. godine na svom terenu stigao do trećeg mesta. Tadašnji asistent mu je bio Joakim Lev, koji sada vodi "pancere". Oni su ostali dobri prijatelji, ali je Lev rekao da neće razgovarati sa Klinsmanom tokom turnira. I selektor SAD je odbacio mogućnost zavere.

"Ako pričate o utakmici iz 1982, to je decenijama daleko od nas i to je samo deo nemačke istorije, a ne američke. SAD su poznate po tome da u svakoj utakmici daju sve od sebe. Imamo borbeni duh, imamo energiju i odlučnost da dobro odigramo svaku utakmicu", rekao je Klinsman.

 

I ostali u taboru Nemačke besne na pomen mogućeg nameštanja.

"Bilo bi izuzetno neSPORTski i nefer prema ostalim timovima kada bi iko na terenu imao takve misli", rekao je defanzivac Mats Humels.

 

Pomoćni trener Hansi Flik je rekao da Nemačka hoće da pobedi i da završi na prvom mestu.

 

Nemačka i SAD imaju po četiri boda, dok Gana i Portugal imaju po jedan. Nemačka ima bolju gol-razliku od Amerikanaca.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here