Ni mrtvima se ne oprašta dug

0

Ideja mu je i da oni koji umru moraju da vrate svoj dug: Kristofer Pajn
 

Pajn je ove nedelje rekao za "Ferfaks" da nema "ideoloških prepreka" o naplati dugova sa imovine bivših studenata, koji su umrli dugujući pare državi.

– Ako starija osoba premine sa dugom za HECS (studentski kredit), oni ne mogu banci da kažu da nisu u stanju da otplate njen kredit, ali imaju pravo da ne plate dug za HECS – kaže ministar o današnjoj situaciji.

Prema njegovim rečima, ako bi država polagala pravo na nekretninu dužnika, onda bi trebalo uvesti zaštitne mere, kako ne bi bile pogođene familije studenata koji preminu mladi.

 

Laburisti: Porez na smrt

Predstavnik laburista Kim Kar naziva ovu ideju – porezom na smrt.
– Cela ideja o HECS je da ga otplaćuješ tek kad zarađuješ iznad određenog iznosa – podseća on.
Brzina kojom vlada hoće da menja pravila o visokom obrazovanju ponukala su neke lidere univerziteta da zatraže odlaganje tih reformi. Studenti već danima na ulicama i univerzitetima pokazuju svoje protivljenje merama koje, u krajnjem, dovode do povećanja cene studija koju oni plaćaju. Najveći gubitnici, opet, biće studenti iz familija sa niskim primanjima.

– Na primer, možete da odredite starosni limit – rekao je on za "Australien fajnenšel rivju".

 

– To bi osiguralo da ne budu kažnjene familije onih koji umru mladi i ostave dug za HECS.

Laburisti, Zeleni i Palmerova ujedinjena partija protive se planovima vlade da se ukine kontrola univerzitetskih dažbina i povećaju kamate na dugove za HECS. Ako bi oni te mere blokirali u Senatu, onda bi se to odrazilo na pokušaj vlade da budžet vrati u suficit. Time se stvaraju realniji uslovi da zaživi ideja o naplati dugova od mrtvih.

Ta ideja nije sada u budžetu, a računa se, ako bi postojao propis, da bi budžetu štedela oko 800 miliona godišnje.

Prvi ministar požurio je da utiša reakcije oko zamisli o naplati od mrtvih.

– Ova vlada neće menjati postojeće propise, a postojeći propisi u vezi sa dugom sa univerziteta su takvi da on prestaje u slučaju smrti – rekao je on ABC radiju, dan nakon izjave svog ministra obrazovanja.

Međutim, ministar trezora Džoe Hoki čini se da ipak podržava ideju.

– Ne bi trebalo da bude drugačije od drugih kredita – rekao je on.

Hoki protestovao 1987.

Ministar trezora Džoe Hoki nije uvek smatrao da univerzitetsko obrazovanje ne treba da bude besplatno, kako se sada zalaže. Danas, kada je skuplje studiranje na vidiku zahvaljujući njegovom novom budžetu, "isplivao" je video iz 1987. godine sa snimcima žestokih studentskih demonstracija zbog uvođenja "administrativne" dažbine od 250 dolara na univerzitetima. Jedan od onih koji su se solidarisali sa protestima je bio i – Džoe Hoki. On je tada za medije izjavio da se boji da bi tih 250 dolara moglo da ugrozi univerzalni sistem besplatnih studija, koji koriste on i njegove kolege.

U univerzitetskim novinama, on je tada pisao:

– Liberalna partija najavila je smanjenje fondova za univerzitete i time ostavila univerzitetima da naplaćuju naknade po vlastitim željama. Takva politika je samoubistvo za studentski standard.

Upitan sada o svojim studentskim danima, Hoki je kazao da sa 20 godina – odbijaš, a sa 40 – zastupaš. On je naglasio da u njegovo vreme nije bilo kredita i da se unapred plaćalo za studije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here