Novi pomaci ka eliksiru mladosti

0

Razlog za ovu razliku ostaje nejasan, ali naučnici su otkrili genetsku vezu sa ćelijskim starenjem.

 

Polje "biološkog starenja" u poslednje vreme fokusira se na duge molekule DNK sadržane u ljudskim ćelijama nazvanim hromozomi. Svi hromozomi imaju zaštitne kape na svakom završetku nazvane telomeri.

Ipak, za naučnike ostaje vrlo dug put do razvijanja eleksira mladosti – do otkrivanja "gena Petra Pana", bez obzira koliko je privlačan taj cilj.

Starenje i smrt i dalje će ostati centralno pitanje u biologiji još dugo.

Svaki put kad se ćelija replikuje, telomeri se skraćuju. Skraćeni telomeri povezuju se sa nizom bolesti kao što su srčane bolesti i izvesni kanceri.

 

Prošlogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu radili su na ovom polju i mnogi naučnici sad veruju da se uz pomoć telomera može doći najbliže u identifikaciji biološkog sata – i možda se jednog dana da taj biloški sat zaustavi ili okrene unazad.

 

Naučnici u Bitaniji i Holandiji utvrdili su da je poseban genetski niz asociran razlikama u dužini telomera kod raznih osoba. Niz je nagomilan oko gena nazvanog TERC, za koji se već zna da igra ulogu u proizvodnji enzima nazvanog telomeraza. Tako telomeraza popravlja telomere koji su skraćeni.

 

U daljim istraživanjima naučnici očekuju da će jednog dana razumevanje komponenti koje određuju dužine telomjera pomoći u novim tretmanima za bolesti koje su povezane sa starenjem, kao što su srčane bolesti.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here