Premije privatnog zdravstvenog osiguranja poskupele su u proseku za više od tri procenta, što predstavlja njihov najveći rast u poslednjih pet godina. Poskupljenje od 3,03 odsto odobrila je Savezna vlada prošlog meseca, ali uprkos tome, neke velike osiguravajuće kuće su potvrdile da će njihove cene porasti i za više od četiri odsto?!

Recimo, za korisnike NIB zdravstvenog osiguranja premije su porasle za 4,1 odsto, BUPA je podigla cene klijentima za 3,61 odsto, HBF za 3,95 odsto, a Medibank Private 3,31 odsto.

Analiza brokerske kuće Compare Club pokazala je da bi sa prosečnim povećanjem od četiri odsto, građani Australije koji koriste privatno zdravstveno osiguranje, mogli da plaćaju za polisu i do 159 dolara više na godišnjem nivou.

Ovaj iznos bi mogao da bude i veći od 200 dolara godišnje za starije građane i za porodice, navodi se u analizi.

Prošle godine, prosek povećanja cena „velike četvorke“ zdravstvenog osiguranja – Bupa, Medibank, NIB i HCF – iznosio je 2,92 odsto.

Ministar zdravlja Mark Batler je izjavio da su povećanja cena osiguravajućih polisa ispod nivoa inflacije u 12-mesečnom periodu.

– Ovogodišnji rast manji je od godišnjeg rasta plata, starosne penzije i inflacije – rekao je Batler.

Dodao je i to da su plate porasle za 4,2 odsto, dok je inflacija iznosila 4,1 odsto u 2023. godini. Takođe, socijalna davanja su rasla u skladu sa inflacijom.

– Nisam bio spreman da tek tako odobrim potraživanja zdravstvenih osiguravača, kao što je opozicija tražila od mene. Zamolio sam osiguravajuće kuće da naoštre svoje olovke i iznesu razumniju ponudu za 15 miliona Australijanaca koji imaju privatno zdravstveno osiguranje – istakao je ministar zdravlja.

Batler je rekao i da je Savezna vlada dala 7,3 milijarde dolara osiguranicima kroz svoje olakšice za privatno zdravstveno osiguranje.

Inače, procenjuje se da su privatni osiguravači u protekloj godini isplatili više od 23,5 milijardi dolara zdravstvenih i medicinskih beneficija.

– Privatna zdravstvena osiguranja moraju obezbediti da njihovi članovi dobijaju odgovarajuću vrednost za uloženi novac. Kada troškovi rastu, Australijanci žele da znaju da veće premije doprinose poboljšanjima u celom sistemu, kao što su veće plate za medicinske sestre i druge zdravstvene radnike i obezbeđivanje pristupačnih usluga – rekao je Batler.

Kako će se novo poskupljenje zdravstvenog osiguranja odraziti na korisnike ovih usluga i broj onih koji će odustati od ovog vida zaštite, videće se vrlo brzo, kako nove polise budu dospevale na naplatu.

Potreban nadzor za pravedan sistem

Predsednik Australijskog medicinskog udruženja (AMA), profesor Stiv Robson, rekao je da je potrebno više nadzora kako bi sistem zdravstvenog osiguranja bio pravedniji.

– Treba nam nezavisno telo koje ima kapacitet, objektivnost i stručnost da osigura da je sistem pravedan za pacijente i da uravnoteži svačije interese. Videli smo kako se ljudi masovno prijavljuju osiguravajućim kompanijama, a istovremeno smo videli i da se troškovi upravljanja povećavaju. Želimo da vidimo obaveznu minimalnu isplatu od 90 odsto svakog dolara u premiji, koja se vraća pacijentu – naglasio je Robson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here