O srpskim žrtvama uz “Marš na Drinu”

0

Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, u minhenskoj crkvi Sv. Jovan Baptista u četvrtak je održana ekumenska služba predstavnika Katoličke, Evangelističke i pravoslavnih crkava. Parastos poginulima u Velikom ratu služio je protojerej Branislav Čortanovački, a hor Bugarske pravoslavne crkve je na kraju pevao "Vječnaja pamjat". U ime Katoličke crkve u ekumenskoj službi je učestvovao kardinal Fridrih Veter, a biskup Hajnrih Bedford-Strom u ime Evangelističke crkve.
Prilikom obraćanja prisutnima biskup Hajnrih Bedford-Strom je istakao da je Prvi svetski rat bio velika tragedija i podsetio da se i danas u svetu na više tačaka vode ratovi. On je kritikovao nemački izvoz oružja obrazložen ekonomskim interesima i naglasio da je to u suprotnosti sa stavom crkve.
 

Nismo krivci, već žrtve
Muzičar Žarko Mrđanov član je sastava Mašel Tov,koji izvodi istočnoevropsku jevrejsku muziku. Njegovo poznanstvo sa Gabrijelom Dos Santos bilo je od presudnog značaja da u program obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata budu uvršteni i Srbi.
-Već 20-30 godina pratim u nemačkim medijima priče o Prvom svetskom ratu. Srbija se uopšte ne pominje kao država koja je napadnuta, nastradala i imala velike žrtve. Jedino se kaže da su Srbi krivi za taj rat. Rekao sam Gabrijeli da bi u program koji priprema trebalo da uključi i Srbiju. Ona je to odmah prihvatila. Svirane su koračnice i drugih naroda a jedino se u "Maršu na Drini"čula muzika i pesma – kaže Žarko Mrđanov.

"Sa dobrim razlogom, crkve pozivaju u velikom ekumenskom zajedništvu upravo suprotno, pogotovo ako oružje stiže tamo gde se krše ljudska prava. Snabdevanje oružjem bez jasnih zaštitnih mera od njegove zloupotrebe, teško je etički opravdati" naglasio je on.
U multimedijalnom umetničkom delu programa koji je osmislila Gabrijela Dos Santos, šest žena poreklom iz Nemačke, Rusije, Grčke, Belgije, Francuske i Srbije su na svojim jezicima pomenule po pet imena poginulih sunarodnika u Velikom ratu. Vida Cvetić je izgovorila imena pukovnika Nikole Stevanovića koji je komandovao Drinskom divizijom prvog poziva, Strahinje Nušića jednog od 1.300 kaplara koji su bili cvet srpske mladosti, Vladislava Petkovića Disa pesnika i rodoljuba, Milutina Bojića pesnika i dramskog pisca i autora čuvene pesme "Plava grobnica"i slikarke Nadežde Petrović koja je bila među osnivačima Kola srpskih sestara, ali i dobrovoljaca na frontu, gde je kao bolničarka umrla od pegavog tifusa.
Tokom trajanja ovog programa čula se pesma "Marš na Drinu" a posetioci su na velikom ekranu mogli da vide najznačajnije detalje vezane za početak Velikog rata, ali i civilne žrtve, razaranja i mrtve vojnike na ratištima.
Na kraju je javnosti poslata jasna mirovna poruka povodom sto godina od izbijanja Velikog rata i poziv da se ne ponovi ovakva tragedija.

 

Dnevnik Jozefa Hersama
Nedavno su pronađeni rukopisi ratnog dnevnika Jozefa Hersama iz Vircburga na 250 strana u kojima on govori o odlasku u Veliki rat i kasnijim događajima. Od velikog entuzijazma na početku, raspoloženje vojnika na ratištu se menjalo, da bi na kraju Jozef u dnevniku napisao – Nikad više rat!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here