Obama vaga grehe agenata CIA

0

Da, bespotrebno smo mučili ljude nakon 11. septembra – priznao je prošle sedmice svetu američki predsednik Barak Obama dok se čeka objava izveštaja Obaveštajnog odbora Senata o CIA mučenju osumnjičenih za terorizam.
Koliko je za američku obaveštajnu službu nezgodan taj izveštaj, govori i činjenica da su CIA agenti špijunirali kompjutere službenika zaduženih za istragu, panično pokušavajući da doznaju šta sve "imaju".

Mučenjem do priznanja

Da su američki tajni agenti koristili metode mučenja kako bi dobili informacije od osumnjičenih za terorizam, zna se odavno. Njaterboarding, simulacija utapanja ispitanika, sprečavanje sna, golotinja, izlaganje hladnoći… O tim i drugim metodama mučenja za istražni odbor svedočile su desetine uhapšenih.

Sada, pak, napeto iščekuju javnu objavu dokumenta zbog koga, govorka se, strahuju od posledica, odnosno eventualnih kazni. Izveštaj je trenutno na revizijskom čitanju u Beloj kući, posle čega će biti vraćen istražnom odboru koji će odlučiti prihvata li ili ne unesene promene. A onda će biti predstavljen javnosti.
Ono što je istakao Obama, a biće potvrđeno novim dokumentom, jeste da nehumanim metodama nisu dobijene nikakve vredne informacije. A da američke tajne službe nemaju naročiti kodeks ponašanja i da se ne libe preći svoja ovlašćenja i danas, pokazalo je provaljivanje u kompjutere zaposlenih u istražnom odboru koje je otkriveno još u januaru.
– U izveštaju će biti navedene stvari koje nas neće učiniti ponosnima što smo Amerikanci – naveo je u međuvremenu Obama, komentarišući nalaze koji su mu stigli na sto. Istovremeno je stao iza šefa CIA Džona Brenana izjavivši kako on uživa njegovo puno poverenje.
– Agencija je imala svojih padova, no imajte na umu da je Brenan čovek koji je pozvao na istragu i već je oformio ekipu koja će osigurati da se nešto slično više ne ponovi.
Obama je kritikovao metode torture, no isto je tako naveo da ne treba demonizirati agente CIA jer su radili pod velikim stresom ne znajući slede li novi napadi. Ipak, "SAD je prešao granicu", priznao je Obama. Teško da će to pomoći CIA u talasu optužbi za neprihvatljiv način rada. Podsetimo, Brenan je nakon informacije o upadu u kompjutere istražilaca dugo tvrdio da to nije istina. Tek je istraga unutrašnje kontrole pokazala suprotno. Brenan se u četvrtak, neočekivano, izvinio senatskom odboru zbog sprečavanja istrage.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here