Od Jugoslavije ostalo bratstvo i jedinstvo kriminalaca

0

 

"Kada se raspadala Titova Jugoslavija, preživelo je samo bratstvo i jedinstvo kriminalnih grupa, koje traje do danas. Mi se ne možemo drugačije boriti protiv njih nego da ujedinimo podatke i operativnu policijsku saradnju", istakao je Dačić povodom najave da će ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske osnovati zajednički Centar za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Predložio sam da to bude jedan operativniji model saradnji naših policija, jer svi znamo da praktično ne postoji nijedna ozbiljna grupa organizovanih kriminalaca, koja u svom sastavu nema pripadnike gotovo svih naroda i iz svih država bivše Jugoslavije", rekao je on.

"Mislim da ćemo uskoro postići takav nivo operativne saradnje da će vaša policija preuzimati nadzor nad našim kriminalcima kad pređu na teritoriju vaše države i obratno. Mi nemamo razloga da bilo šta krijemo, jer više nema podele na naše i vaše kriminalce", naglasio je Dačić u intevjuu zagrebačkom "Jutarnjem listu".
 

On je posebno ukazao da se najveći broj evidentiranih pripadnika organizovanog kriminala bavi narkoticima.
 

"U periodu od godinu i po dana, od kada je formirana nova vlada Republike Srbije, zahvaljujući informacijama naših bezbednosnih službi zaplenjeno je više od pet tona kokaina širom planete", naveo je Dačić, dodajući da su "’Balkanski ratnik’, ali i druge naše akcije, uspele samo zahvaljujući međunarodnoj policijskoj saradnji".
 

Dačić je napomenuo da nema nikakvih posebnih pravila gde organizovani kriminal u Srbiji najviše investira svoj novac, ali da je sigurno najveći deo tih ulaganja u nekretnine, građevinu i kroz privatizaciju.
 

"Donošenjem zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom i vođenjem financijskih istraga naših specijalnih jedinica u MUP-u, puno lakše utvrđujemo tokove prljavog novca", rekao je minisrar.
 

Prema njegovom mišljenju, Srbija i Hrvatska bi trebalo da imaju mnogo bolje odnose, bez obzira na neke prepreke iz prošlosti, jer su to dve države od kojih "zavisi politička stabilnost na ovim prostorima".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here