Deca rođena na KiM upisivana u Bujanovcu

0

 

Zbog ove malverzacije za poslednjih pet godina u matične knjige opštine Bujanovac upisano je 16 beba koje su se rodile na Kosovu, a njihovim roditeljima omogućeno je ostvarivanje prava na roditeljski i dečji dodatak, i izdavanje ličnih dokumenata.

Istragom su kontrolisani kartoni, ginekolozi i pedijatri, a otkrića su iznenadila osumnjičene. Krivične prijave su podnete i protiv direktora i zamenika Doma Zdravlja u Bujanovcu, Bajrama Hasanija i Menderesa A.
 

"Čuo sam da je podignuta krivična prijava protiv 16 zdravstvenih radnika u Bujanovcu, ali nemam nijednu zvaničnu informaciju", rekao je direktor Doma zdravlja u Bujanovcu Bajram Hasani.
 

Ginekolozi iz Bujanovca upućivali su porodilje u vranjsku bolnicu, međutim one su se pre odlučivale za kameničko ili gnjilansko porodilište. Kako bi izbegle da ta mesta budu navedena u matične knjige i upisale bujanovac kako mesto rođenja, porodilje su nvodile da se radi o kućnom porođaju, što ginekolog mmože da potpiše jedino ako je bio prisutan.

"Mi imamo hitan poziv žene koja se porađa, kući ide cela ekipa, doktor, babica. Mi to evidentiramo u našim protokolima. Da se ona porodila u kući, ja bih napisao napomenu", kaže dr Novica Stojilković, načelnik Ginekologije u Vranju.
 

Policija je istragom obuhvatila i matične službe koje su takođe učestvovale u prevari. Tako je u Bujanovcu upisano dete bez izveštaja doktora, a u selu Nesalce dete koje je prethodno upisano na Kosovu i Metohiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here