Printscreen 7NEWS
Poplava Pert

Hiljade građana u Pertu ostalo je bez struje, po što su silovite oluje u petak i subotu pričinile veliku štetu. Intenzivna kiša potopila je ulice u pojedinim delovima grada, a hladan talas u Zapadnoj Australiji se tek očekuje početkom ove nedelje.

Nevreme na zapadu traje već nekoliko dana, odnosno bezmalo tokom cele prošle nedelje. U nekim predgrađima Perta palo je 50 milimetara kiše za samo sat vremena, što je poplavilo puteve i pretvorilo ih u reke, a voda je ponegde prodrla u domove i firme.

Snažni udari vetra, koji su dostizali i 98 kilometara na sat na ostrvu Rotnest, čupali su drveće i obarali stubove. Hitne službe su imale pune ruke posla i odgovorile su na više od 700 poziva za pomoć. Bili su u pripravnosti za evakuaciju Memorijalne bolnice kralj Edvard, kada je voda ušla u bolesničke sobe i u porodilište.

Brojni autoputevi su bili poplavljeni, uključujući autoput Mičel, zatim Kvinana, Zapadna obala, Tonkin i Ro.

Upozorenja o lošim vremenskim prilikama na snazi su bila ceo vikend, s tim da se od ponedeljka očekuje da Pert pogodi još hladniji talas.

Biro za meteorologiju izdao je upozorenje za snažan vetar i velike talase u lokalnim vodama duž obale Perta, kao i za obale Olbenija, Esperansa i Jukle.

Tokom vikenda upozorenje na niske temperature, pljuskove i zapadni vetar dobili su i farmri, kako bi bili pripremljeni na moguće nevolje.

Najhladniji talas tek stiže

Prema rečima predstavnika Biroa za meteorologiju, hladni front koji bi trebalo da pogodi Pert i okolinu od ponedeljka će biti najjači talas ove sezone. Hladni front se očekuje od ponedeljka ujutro i trajaće duže vreme. Očekuje se da će ovaj front doneti udare vetra jače od 100 km/h, obilne kiše i bujice, posebno na jugozapadu Zapadne Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here