Pexels

Koje su magične zdrave navike koje mogu produžiti život? Ništa što ranije niste čuli: vežbajte, jedite zdravo, smanjite stres, dobro spavajte i negujte pozitivne društvene odnose. S druge strane, ne pušite, ne pijte previše i nemojte postati zavisni od opioida.

“Što pre to bolje, ali čak i ako napravite samo malu promenu u svojim četrdesetim, pedesetim ili šezdesetim godinama, to je i dalje korisno“, rekao je glavni autor studije

“To nije nedostižno, to je zapravo nešto što je dostupno opštoj populaciji.”

Studija je predstavljena na Nutrition 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu.

Usvajanje samo jednog zdravog ponašanja dodalo je ženi 3,5 godine života, dok su dva dodala osam godina, tri dodala 12,6 godina, a usvajanje svih zdravih navika produžilo je život žene za 22,6 godina.

Studija je uspela da rangira osam životnih stilova ponašanja kako bi se videlo koje pružaju najveći podsticaj dugovečnosti.

Vežbanje

Prvo na listi bila je vežba, za koju mnogi stručnjaci kažu da je jedno od najvažnijih ponašanja koje svako može da uradi da bi poboljšao svoje zdravlje. Dodajući da je jedno zdravo ponašanje dovelo do smanjenja rizika od smrti iz bilo kog razloga za 46 odsto u poređenju sa onima koji nisu vežbali.

Nema zavisnosti

Nezavisnost od opioida bio je drugi najvažniji faktor koji doprinosi dužem životu, smanjujući rizik od rane smrti za 38 odsto, pokazalo je istraživanje.

Prestanak pušenja (bez upotrebe duvana)

Nepušenje smanjuje rizik od smrti za 29 odsto, prema istraživanju. Ako je osoba bila bivši pušač, to se ne računa. Međutim, prema stručnjacima, prestanak pušenja u bilo kom trenutku života ima velike zdravstvene koristi.

Upravljanje stresom

Upravljanje stresom smanjuje preranu smrt za 22 odsto, pokazuju istraživanja. Takođe, postoje načini da promenite svoju perspektivu i pretvorite loš stres u dobar stres.

Biljna ishrana

Bijna ishrana povećala bi vaše šanse da živite duže za 21 odsto, pokazalo je istraživanje. „Ali to ne znači da morate biti vegetarijanac ili vegan“, rekao je Ngujen.

Ključno je bilo pridržavanje zdravog plana zasnovanog na biljkama, kao što je mediteranska ishrana puna celih žitarica i lisnatog zelenog povrća.

Izbegavanje alkohola

Izbegavanje prekomernog opijanja, bila je još jedna navika zdravog načina života, smanjujući rizik od smrti za 19 procenata.

Dobar san

Dobar san – definisan kao najmanje sedam do devet sati u noći bez nesanice – smanjio je preranu smrt iz bilo kog razloga za 18 procenata.

Pozitivni društveni odnosi

Okruženje pozitivnim društvenim odnosima pomoglo je dugovečnosti za pet odsto, pokazalo je istraživanje.

“Međutim, usamljenost i izolacija, posebno među starijim osobama, postaju sve rasprostranjenije i zabrinjavajuće“, kažu stručnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here