Otišao čarobnjak smeha

0

 

Oprpštaj od velikana: Branka Petrić na komemoraciji

Doajen srpskog glumišta Nikola Simić sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Pre toga na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta održana je komemoracija u prisustvu porodice, mnogobrojnih kolega i prijatelja.
Branka Petrić podsetila je na 31. januar ove godine, pošto je Simić tada poslednji put igrao legendarnu predstavu "Buba u uhu".

Čuveni Pantić

Nikola Simić preminuo je 9. novembra u Beogradu u 81. godini života. Rođen je u Beogradu 18. maja 1934. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Prvu ulogu dobio je još kao student 1957. u JDP-u, čiji je stalni član postao 1959, a igrao sve do januara ove godine. Glumio je u više od 400 radio-drama, kao i u mnogim filmovima i TV serijama. Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu "Tesna koža", a glumio je u popularnim televizijskim serijama "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Agencija za SIS" i "Ljubav, navika, panika".

– Nismo ni pretpostavili da ga više nikada posle toga nećemo videti. Ostavili smo ga na sceni i čuli skandiranje, aplauze zadovoljne publike, koja je bezbroj puta dokazala koliko ga je volela. Učili smo od njega. Za mnoge reditelje i glumce bio je tvrd orah. Nikola je odavno učinio i da Duško Dugouško, kome je posudio glas postane omiljeni junak crtanog filma – rekla je Branka Petrić.
Reditelj Ljubiša Ristić je rekao da je Nikola Simić posedovao znanje i umeće tradicionalnog komičara na našoj sceni koji suvereno vlada scenom i dodao da do poslednjeg daha nije dozvolio da ga vreme pregazi.
Branislav Lečić je istakao da je Nikola Simić mag i napomenuo da je Simiću bilo dovoljno da samo prošeta scenom i da pleni publikom.
– U poslednje vreme svet su napustili mnogi velikani srpskog glumišta i njihova i sadašnja aktuelnost je možda znak da ti velikani uvek ostaju mladi. Simić je bio osvešćen glumac koji je mogao da ostane ozbiljan kada se svi ostali smeju, kao i da publici u neočekivanom trenutku priušti iznenađenje – istakao je Lečić.
O radu i životu Nikole Simića govorili su i direktorka JDP-a Tamara Vučković, glumci Rada Đuričin, Irfan Mensur, Milena Vasić, reditelj Zdravko Šotra i košarkaš Zoran Slavnić, koji nije mogao da sakrije suze.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here