pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novootkriveni predator se kako naučnici navode nalazio na vrhu lanca ishrane i predstavlja jedinstven nalaz među paleontološkim otkrićima.

Basilosaurus je rod drevnih kitova koji su živeli u srednjem i kasnom eocenu, pre 45-36 miliona godina.

Naučnici su objavili otkriće do kog su došli krajem 2021. godine, u pustinji Okukahe, oko 350 kilometara južno od Lime. Pre milion godina, ovaj pustinjski pejzaž bio je plitko more, a među njegovim dinama paleontolozi su otkrili mnoge neverovatne ostatke primitivnih morskih sisara.

“Predator Okukahe”, kako su istraživači nazvali drevnog kita, bio je dugačak oko 17 metara i koristio je svoje masivne, moćne zube kako bi se hranio tunom, ajkulama i jatima sardina.

– Predstavljamo novog peruanskog basilosaurusa. Ovo je kompletna lobanja arhaičnog kita koji je živeo pre 36 miliona godina. Ovo otkriće je veoma važno jer nijedan drugi sličan primerak nije pronađen u svetu – rekao je Mario Urbina, glavni autor studije.

Basilosaurus je rod drevnih kitova koji su živeli u srednjem i kasnom eocenu pre 45-36 miliona godina. Mogli su da napadnu veliki plen, uključujući i druge kitove. Njihova neobična karakteristika bilo je prisustvo zakržljalih udova. Basilosaurus na starogrčkom znači kraljevski ili moćni gušter.

Koautor studije Rodolfo Salas-Gismondi objasnio je da se basilosaurus razlikuje od drugih poznatih drevnih vrsta kitova po svojoj veličini i razvoju zuba, što ukazuje da su ove životinje bile na vrhu lanca ishrane.

“Ovo je neverovatno otkriće – pre svega zbog odlične očuvanosti. Ova životinja je bila jedan od najvećih predatora svog vremena. U to vreme peruansko more je bilo toplo. Zahvaljujući ovoj vrsti fosila, možemo rekonstruisati njegovu istoriju”, rekao je Salas-Gismondi.

Kako navode istraživači, pustinja Okukahe je bogata fosilima, pružajući naučnicima dokaze o evoluciji koja se dogodila pre nekoliko desetina miliona godina. Ostali fosili koji su tamo pronađeni uključuju četvoronožne male kitove, delfine, ajkule i druge vrste iz miocenske ere (pre između 23 miliona i pet miliona godina).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here