Pixabay.com

Visok holesterol glavni je faktor koji doprinosi bolestima srca, koje su i dalje vodeći uzrok smrti u svetu. Holesterol, uz masne naslage koje se nakupljaju na zidovima arterija, može dovesti do krvnih ugrušaka.

Ti krvni ugrušci mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara. Radi se o zabrinjavajućim opasnostima, ali visok nivo holesterola uglavnom može da se spreči i kontroliše zdravom ishranom, vežbanjem, izbegavanjem pušenja, ograničavanjem unosa alkohola i regulisanjem težine.

Većina zdravstvenih radnika preporučuje da nastojite ograničiti nivo ukupnog holesterola u krvi ispod 200 mg/DL (miligrama po decilitru) za optimalnu zaštitu od kardiovaskularnih problema. Suprotno onome što se ponekad misli, holesterol iz hrane nema tako štetan uticaj na nivo holesterola u krvi kao zasićene masti i trans-masti. Dokazi sada ukazuju na vrstu masti kao ključan problem, a ne njenu količinu, kad je u pitanju rizik od srčanih bolesti.

Zapravo, preporuke FDA iz 2016. godine kažu da je optimalno uneti 78 grama masnoće dnevno, promenivši prethodnu preporuku od 65 grama masnoće dnevno.

U nastavku su četiri najgore vrste mesa koje možete konzumirati.

Slanina

Bilo da se radi o doručku uz jaja, hrskavi dodatak povrću ili testenini, slanina se uvukla u prevelik broj popularnih jela.

Jagnjetina

Kad pomislimo na crveno meso, najčešće se setimo govedine i teletine, ali jagnjetina je vrlo popularna vrsta. Međutim, čist jagnjeći odrezak bez masti sadrži oko 11 grama masnoće po porciji od 110 grama, dok jagnjeći kotlet od plećke sadrži oko 9 grama masnoće po porciji od 110 grama.

Crveno meso ne bi trebalo konzumirati više od jednom nedeljno, a čak i ređe, ako patite od visokog holesterola.

Rebarca

Možda ne čudi što su rebra na ovom popisu. Ona obično imaju vidljivu masnoću koja izgleda kao prevučena preko mesa i može biti dovoljno mekana kad se kvalitetno pripremi, tako da čini izvrsnu poslasticu.

Loša vest je da komadi goveđih središnjih rebara, bočnih rebara i kratkih rebara s kostima sadrže 13 grama zasićene masti po porciji od 110 grama.

Kobasica

Unos prerađenog mesa poput kobasica može još više otežati stabilizaciju nivoa holesterola. Uzmite u obzir da većina dimljenih kobasica sadrži 6 grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama i 350 do 500 miligrama soli, koja podstiče rast krvnog pritiska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here