Ozračeno 1.000 lokacija?!

0

Posle nedavnog otkrića o prikrivanju visoko radioaktivnog otpada na gradilištu pored autoputa A-5 u Bilu, opštinske vlasti ovog grada odvojile su 100.000 švajcarskih franaka kako bi se istražilo da li ima još skrivenih otpada radijumskih boja, decenijama korišćenih u industriji satova.

Vlast znala, a žutala: Gradilište autoputa broj 5 gde je pronađen radioaktivni otpad
 

Iz ovog budžeta finansiraće se merenja radioaktivnosti zemljišta, podzemnog gasa i podzemnih voda na mestu stare deponije Mar de maš – saopštile su vlasti grada Bil.
Vlasti kantona Bern popisale su 4.873 potencijalno zagađena mesta. Od toga je utvrđena radioaktivnost na 47 deponija, među kojima i Mar de maš i "biće potrebna dekontaminacija", kažu stručnjaci.
Mar de maš je bila u upotrebi od 1937. do 1960. godine kao deponija za otpatke iz domaćinstava. Problem je u tome što je radijumska boja za satne kazaljke bila korišćena sve do zabrane 1963. godine u kućnoj radinosti švajcarske satne industrije. Svedoci sada govore da se sećaju kako su kutije sa radijumskom bojom bile bacane zajedno sa kuhinjskim đubretom odakle i radioaktivnost na deponiji Mar de maš i sličnim mestuma. Posle zatvaranja ova deponija bila je zatrpana slojem zemlje.
Prvi nalazi o visokoj radioaktivnosti usledili su tek 2001. godine. Ovi nalazi potvrdili su da zračenje ne dolazi samo od otpadaka iz domaćinstava, već i od tečnih otpadaka kao što su rastvarač i aceton koji su takođe bacani. Prošlogodišnji nalazi u kantonu Bern su bili takvi da su vlasti naložile "detaljnije nove analize".
U toku narednih godinu dana Federalno ministarstvo zdravlja i osiguranje SUVA ispitivaće da li ima radioaktivnog zagađenja u kantonima Bern, Nojšatel, Ženeva, Jura i Soler. U ovim kantonima nalazilo se mnoštvo malih, često neprijavljenih radionica u kojima je korišćena radijumska boja.
Radijumska prašina i danas je opasna po zdravlje ukoliko se uvukla u zidove i između drvenih ploča i dasaka, jer je reč o elementu čija se radioaktivnost smanjuje tek posle 1.600 godina.
U Bilu je otkriće radioaktivnog otapada i ćutanje o njemu izazvalo burne reakcije. Ministarstvo zdravlja i gradske vlasti prvo su prebacivali odgovornost jedni na druge da bi se konačno ujedinili u "jedan front".

 

Briga ih za radnike
Dnevnici "Maten dimanš" i "Zontags cajtung" otkrili su ovaj skandal koji je tim veći što su vlasti već 18 meseci znale za opasni otpad, ali su ćutale. Radnici koji su radili na građevini pored autoputa nosili su zaštitne maske što znači da se pouzdano znalo da opasnost za zdravlje postoji. Na izvesnim mestima izmerena je radioaktivnost skoro 100 puta viša od dovoljenog maksimuma.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here