SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA
JUL 2021: Kolektivno venčanje ispred Starog dvora u Beogradu

Korona virus već godinu i po dana diktira život, pa su se u dugom redu čekanja da se dese našla i venčanja. Sve se, međutim, promenilo i uskladilo sa pandemijom, pa stajanje “na ludi kamen” nije ni nalik onom pre epidemije COVID-19.

Pritom je mnogo parova koji prošle godine zbog vanrednog stanja nisu mogli pred matičara ili su odustali od sudbonosnog “da”, pa je 2020. zabeleženo 5.788 venčanja, odnosno 3.000 manje nego 2019. godine. Kako su u junu ove godine ublažene mere, a Krizni štab Vlade Srbije dozvolio okupljanje 500 ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru, tako je krenula navala zakazivanja slavlja “za ceo život”. Do te mere da su vikend termini u opštinama popunjeni do kraja godine, kao i restorani i velike sale sa više stotina sedišta, a kako pišu beogradski mediji, neki su popunili termine čak do sredine 2022.

Skupa i muzika

To nije i jedina promena koja je zadesila buduće bračne parove. Nedostatak termina je pomerio važan događaj na radne dane, pa se mladenci i svatovi vesele najčešće petkom, a neretko i četvrtkom. Izmenila se i sezona “registracija”. Ranije se većinom išlo pred matičara u proleće, ali najčešće tokom jeseni, jer se verovalo da su tada sklopljeni brakovi srećniji i dugovečni, dok su letnji meseci, bili vreme odmora. Sada se u brak ulazi čitave godine, a najčešće kada opada broj zaraženih i popuštaju mere. Tako su jul i avgust vikendom davno popunjeni, a slobodnih termina za proslavu u restoranima ima radnim danom.

Cene su, za sada iste, pa se putem specijalizovanih sajtova za slavlja može naći najjeftiniji meni po osobi za 16 i 17 evra, a najskuplji od 85 evra poput onog u beogradskom Hiltonu, pa do čak 100 evra u elitnim restoranima s pogledom na Savu ili Dunav.

Sajt Kluba muzičara predstavlja 472 benda iz cele Srbije od orkestara sa trubačima do onih najraznovrsnijeg repertoara, a cene mogu biti “po dogovoru”, mada se uglavnom kreću između 700 i 1.500 evra. U zavisnosti od reputacije ili većeg broja muzičara u bendu, ima i onih koji traže 2.000 evra i više. Zanimljiva, a i najjeftinija je kombinacija trube i di-džeja čija je ponuda “od 250 do 400 evra” u zavisnosti od angažmana. U ponudi na ovom sajtu su i pevači Sloba Radanović i Baja Mali Knindža. Postoje na drugim sajtovima i internet ponude “jedan čovek bend” za sve vrste proslava, pa i svadbe. Cene od 25 evra pa naviše, dok klavijaturistu i vokal u paru možete pazariti i za pristupačnih 79 evra.

Bogata ponuda torti

Kako sve može danas da se kupi, a za vešte ruke tetki i baka torta na tri sprata je prevelik zalogaj, bogata je ponuda onih koje “mese za vas”, nudeći vam da odaberete sastojke, težinu i dekoraciju. To zadovoljstvo košta deset do 11 evra po kilogramu, plus dekoracija. Ako nemate vremena da odete na dogovor, tortu možete poručiti telefonom, čak i “petospratnicu”, a biće vam dostavljena na željenoj adresi. Težina po izboru, 12, 15 kilograma ili već po želji, a kilogram sa ukrasima košta 14,5 evra.

Cene u restoranima govore da najeftiniji meni za 30 gostiju košta oko 500 evra, a sa muzikom i tortom skromnih 650, dok za 100 zvanica treba odvojiti pristupačnih 2.000 evra. Oni koji imaju mogućnosti za gala slavlje mogu da se odluče za meni od 85 evra po osobi u najelitnijim hotelima i za 100 gostiju, dobru muziku i tortu, iskeširaće 10.000 hiljada evra, dok će za 300 gostiju cena biti trostruka. Ne treba zaboraviti ni troškove iznajmljivanja venčanice i kompletnu pripremu mlade koji iznose do 1.000 evra, dok je odelo za mladoženju od 200 evra do 1.000 za firmirano. Uz to i obuća oko 200, koliko koštaju najjeftinije burme… Ako se mladenci odluče da prepuste organizaciju venčanja specijalizovanim agencijama, trošak venčanja može preći 35.000 evra.

Na kraju, za sitne kovanice kojima se obasipaju mladenci, zadužen je kum, a za bidermajer kuma koju taj buketić košta od 60 evra, pa naviše.

Jeftinije radnim danom

Oni mladenci koji se venčavaju radnim danom, prolaze jeftinije, jer neki beogradski restorani nude 20 odsto niže cene menija od onih vikendom.

U restoranima kažu da ima i više muzičara koji su se ugledali na njih, pa oni koji se “registruju” radnim danima mogu da uštede, jer su im troškovi za petinu manji.

Specijalizovane agencije

Ko ima novca prepušta kompletnu organizaciju venčanja agencijama koje se bave tim poslom. U ponudi agencija je ne samo organizovanje jednog od najsrećnijih dana u životu, već i veridbi, ali i devojačkih i momačkih večeri. Na specijalizovanom sajtu postoji čitav spisak agencija, a cene idu od 420 do 1.300 evra.