Youtube/CNL tv
Pridnjestrovlje

Ukrajinsko Ministrastvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog situacije u samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici i osudilo, kako je navelo, pokušaje Rusije da uvuče taj region u rat protiv Ukrajine.

Nakon niza eksplozija u Pridnjestrovlju, ukrajinsko ministarstvo potvrdilo je podršku teritorijalnom integritetu Moldavije.

Ministarstvo je navelo da su oružane snage Ukrajine spremne da brane zemlju od bilo kakve pretnje, prenosi Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Pridnjestrovlja, u Moldaviji, saopštilo je ranije danas da je došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti.

Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio centra koji emituje program ruskog radija.

Serija eksplozija odjeknula je juče u blizini zgrade Ministarstva državne bezbednosti Pridnjestrovlja u Tiraspolju.

“Napadi u Pridnjestrovlju vode trag do Ukrajine”

Nedavni teroristički napadi u samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici (PMR) vode trag do Ukrajine, izjavio je predsednik Vadim Krasnoselski.

– Kao što sugerišu prvi zaključci hitnih operativnih i istražnih mera, ovi napadi se mogu pratiti do Ukrajine, pretpostavljam da oni koji su planirali ove napade imaju cilj da uvuku Pridnjestrovlje u sukob. Mogu sa sigurnošću da kažem da će ovi pokušaji propasti – rekao je Krasnoselski.

Pozvao je Kijev da “istraži činjenice o ilegalnom premeštanju pojedinih borbenih grupa i terorističkim napadima koje su počinili na teritoriji Pridnjestrovlja”.

Takođe je zamolio Kišinjev da ne podleže provokacijama.

– Ne dozvolite uvlačenje Moldavije u agresiju na Pridnjestrovlje – poručio je predsednik te samoproglašene republike.

MSP Rusije: Moskva želi da izbegne intervenciju u Moldaviji

Rusija želi da izbegne scenario u kome bi Moskva morala da interveniše u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je ranije danas sednicu Vrhovnog saveta za bezbednost zemlje zbog incidenata koji su se dogodili u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here