Pomen soluncima

0

Polažu cveće: Vladimir Ostoja i Milica Milutinović
 

Ove godine toj ceremoniji, iako Vlada Srbije nije poslala svog predstavnika, samoorganizovano su se uključili veliki humanitarci i aktivisti s juga Francuske Velibor Ostoja i Milica Milutinović, a u goste su primili članove Svesrpske zajednice Francuske Parižane Slavicu Loran, Slobodana Jankovića Šumadinca i Novku Petrović, koji su u šumadijskoj nošnji i sa srpskom trobojkom bili veoma zapaženi, pa su i osetili s koliko se poštovanja vrednuje srpsko junaštvo i, uopšte, učešće Srbije u Velikom ratu.

Ceremonija je trajala ceo dan, od jutarnjeg okupljanja starih boraca i udruženja pred opštinom rano i službe u crkvi, do polaganja venaca pred spomenikom solunaca gde su istorijske tekstove, članke i poeziju čitala deca, a hor mališana otpevao "Marseljezu".
 

Ruže i sveće

U nastavku ceremonije, srpska delegacija je produžila do parcele na kojoj počivaju srpski solunci, gde su Novka i Slavica na svaki grob položile ružu i zapalile sveću.
– Taj gest bio je vrlo dirljiv jer, kako su se svi složili, verovatno je to prvi put da im je neko zapalio sveću – prokomentarisala je Milica Milutinović.

U mirnoj šetnji svi učesnici komemorativne manifestacije otišli su do obale mora, gde je grčki sveštenik izgovorio molitvu za pokoj duša svih poginulih mornara, da bi gradonačelnik i deca u more bacili ruže.

U nastavku je opština organizovala prevoz autobusima do groblja na kojem počiva 1.024 francuskih, 22 srpska, 18 grčkih, 16 turskih i jedan bugarski solunac. Na centralno mesto u ime Francuza vence su položili gradonačelnik Sen Mandrije-sir-Mera i jedan starina-borac, Grke su predstvaljali konzul i oficir, a Srbiju Velimir Ostoja i Milica Milutinović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here