Pixabay.com

Mnogi od nas ne mogu da zamisle dan bez popodnevne dremke. Takve osobe jednostavno ne funkcionišu normalno i taj mali predah od obaveza im baš znači.

Ponekad smo toliko umorni da nam je i preporučljivo da odmorimo, međutim istraživanja su pokazala da prekomerno dremanje može biti štetno. Sa druge strane, pomaže nam u prevenciji određenh bolesti.

Obično dremanje je povezano sa većim ukupnim volumenom mozga, što je povezano sa manjim rizikom od demencije i drugih bolesti, prema istraživačima sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Republike Urugvaj.

U proseku, razlika u zapremini mozga između onih koji spavaju i onih koji to ne rade bila je ekvivalentna 2,5 do 6,5 godina starenja, rekli su istraživači, prenosi “CNN”.

– Naši nalazi sugerišu da za neke ljude kratko dremanje može biti deo slagalice koja bi mogla da pomogne u očuvanju zdravlja mozga kako starimo – rekla je viši autor Viktorija Garfild.

U međuvremenu, prethodna istraživanja su pokazala da često ili redovno dremanje tokom dana može biti znak rane demencije kod starijih osoba.

Starije odrasle osobe koje su dremale najmanje jednom dnevno ili duže od sat vremena imale su 40 odsto veće šanse da razviju Alchajmerovu bolest od onih koji to nisu radili, zaključci su prema studiji objavljenoj o Alchajmerovoj bolesti i demenciji: Časopis Alchajmerovog udruženja, u martu 2022.

U julu 2022. godine studija je otkrila da ljudi koji često spavaju imaju veće šanse da razviju visok krvni pritisak ili moždani udar.

Naime, učesnici studije koji su dremali tokom dana imali su 12% veću verovatnoću da će vremenom razviti visok krvni pritisak i 24 odsto veću verovatnoću da će imati moždani udar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here