Kupci nekretnina u Melburnu uskoro bi mogli da budu oslobođeni visoke jednokratne takse

Kupci nekretnina u Viktoriji mogli bi uskoro da se oslobode plaćanja nepopularne avansne takse “stamp duty“, objavio je dnevni list “Ejdž“.

Naime, Vlada Viktorije razmatra mogućnost da budućim vlasnicima kuća u toj državi ponudi izbor da umesto ove skupe jednokratne dažbine ubuduće plaćaju godišnji porez na zemljište (land tax), koji bi značajno umanjio pritisak inicijalnih troškova koje građani imaju kada kupuju svoj krov nad glavom.

Ove promene se planiraju u okviru reformi koje treba da obezbede pristupačnije nekretnine i proširenja poreske osnovice države.

Vlada Danijela Endrjuza se takođe obavezala da će uložiti milijarde dolara na izgradnju nove infrastrukture, ali kako piše „Ejdž“, ne želi da se osnova njenih prihoda previše oslanja na poreze od sektora nekretnina, posebno na mnogo kritikovanu državnu taksu „stamp duty“.

Prošle finansijske godine, ova taksa je donela u državni budžet oko 10,4 milijardi dolara – ili rekordnih 33,9 odsto ukupnog poreza Viktorije.

Poređenja radi, dugoročni godišnji prosek od „stamp duty” takse u poslednjih 25 godina iznosio je oko 23 procenta.

Kada se prošlogodišnjim brojkama doda porez na zemljište koji plaćaju investitori, porezi na imovinu činili su ukupno 47,5 odsto poreskih prihoda Viktorije u 2021/22. To je dovelo do zabrinutosti da su državni prihodi Viktorije previše zavisni od promenljivog i nepredvidivog sektora nekretnina.

Očekuje se da će ova država u naredne četiri godine godišnje prikupljati u proseku 8,4 milijarde dolara od „stamp duty“ takse, što je smanjenje od oko 19 procenata u odnosu na rekordni iznos u prošloj finansijskoj godini.

Uvođenjem reforme koja predviđa da se pojedinim kupcima kuća ponudi izbor da ili unapred plate „stamp duty“ ili da izdvajaju daleko manji iznos na ime godišnjeg poreza na imovinu, Vlada Viktorije očekuje da će stimulisati veću aktivnost stanovništva na tržištu nekretnina, jer će sama kupovina stambenog prostora tako imati manje početne troškove.

Ovu mogućnost prošle godine je uvela i tadašnja vlada Dominika Perotea u Novom Južnom Velsu. Međutim, počevši od 1. jula, nova laburistička vlada Krisa Minsa ukinuće ovu mogućnost u Novom Južnom Velsu.

Umesto toga, kupci prvih nekretnina neće plaćati državnu taksu „stamp duty“ na nekretnine koje koštaju do 800.000 dolara, dok će za nekretnine do milion dolara važiti povlastice u vidu niže, koncesijske poreske stope.

Najveće dažbine u Australiji

“Ejdž“ je objavio i podatak da građani Viktorije plaćaju više poreza po glavi stanovnika nego ljudi u bilo kojoj drugoj australijskoj jurisdikciji.

Država i opštinska veća naplaćuju od poreskih obveznika u proseku 5.638 dolara – uključujući porez na zemljište, državnu taksu i tromesečne opštinske rate (Council rates) – povrh 21.365 dolara koliko građani u proseku plaćaju Komonveltu na ime poreza na prihode i ostalih taksi.

Drugim rečima, prosečan žitelj Viktorije godišnje izdvoji nešto više od 27.000 dolara na ime raznih poreskih plaćanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here