Porošenko: Ruski neće biti zvaničan jezik

0

Ukrajinski vojnik na terenu prati inauguraciju Porošenka
 

"Građani Ukrajine ne mogu da uživaju u miru i bezbednosti sve dok ne rešimo naše odnose sa Rusijom", potvrdio je Porošenko na ceremoniji polaganja zakletve.

 

Naveo je da će jedino ukrajinski biti zvanični jezik u državi, ali da će biti zagarantovana ljudska prava onih koji govore ruskim i drugim jezicima, prenosi RIA "Novosti".

 

 

Porošenko je u svom inaguralnom govoru rekao da nema nameru da razgovara sa pobunjenicima koje je nazvao "gangsterima i ubicama".

 

 

On je zauzeo čvrst stav po pitanju ruske aneksije Krima, insistirajući na tome da je to poluostrvo na Crnom moru "bilo, da jeste i da će biti ukrajinsko". Međutim, nije precizirao na koji način bi Ukrajina mogla da povrati kontrolu nad Krimom.

 

Vođe prorusa na istoku Ukrajine odbacile su njegove tvrdnje. U izjavi koju prenosi agencija RIA Novosti, premijer Narodne Republike Donjeck, Aleksander Borodai, rekao je: "Ta izjava nas ne zabrinjava".

 

Porošenko je ponudio amnestiju pobunjenicima koji "nemaju krv na svojim rukama", a Valeri Bolotov, vođa pobunjenika u Luhansku, rekao je da ne veruje u to.

 

Novi ukrajinski predsednik obećao je da će "doneti mir", ali nije pojasnio da li će ukrajinske snage ublažiti ofanzivu protiv pobunjenika za koje ukrajinske vlasti smatraju da ih podstiče Rusija.

 

Inauguralnom govoru Porošenka prisustvovali su zvaničnici među kojima je bio i podpredsednik SAD Džo Bajden, dvadesetak predsednika, premijera ili visokih diplomata različitih zemalja. Rusiju je predstavljao ambasador, a Srbiju je savetnik predsednika Srbije, Ivan Mrkić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here