Pošte uvode novu tehnologiju protiv pljačkaša

0

Beogradske pošte su samo tokom 2009. oko 40 puta bile meta napada razbojnika, a u prethodna dva meseca zabeleženo je još šest slučajeva, pa su u JP PTT saobraćaja "Srbija” odlučili da ove godine uvedu savremeni sigurnosni sistem "interloking”, koji za kradljivcem koji bi pokušao da obije kasu automatski zatvara vrata.

 

"U trenutku kada razbojnik otvori kasu u kojoj se nalazi novac, automatski se zatvaraju vrata te prostorije, tako da ne može da izađe sve dok je sef otključan. Biće ugrađen i tajmer, tako da čak i ako ponovo zaključa sef, neće moći da izađe barem nekoliko minuta, odnosno, onoliko koliko procenimo da je potrebno do dolaska policije. Na svakoj filijali, koja bude osigurana na ovakav način, biće postavljeno upozorenje da je ugrađen "interloking”, kako bismo unapred odvratili napadače", objašnjava Vladimir Radović, direktor Samostalnog sektora za upravljanje rizikom PTT.

 

On naglašava da ovaj sistem ne ugrožava bezbednost zaposlenih, jer je iskustvo pokazalo da razbojnici zaobilaze ovako zaštićene objekte. Radović kaže da je najvažnije ne ugroziti život radnika i klijenata, a posle toga, zaštititi i imovinu.

 

"Osim "interlokinga” u nekim poštama već je u primeni video-nadzor ulaza u zgradu, pa radnici obezbeđenja, mogu brzom reakcijom da zaključaju vrata, ukoliko ispred filijale vide sumnjivu osobu. Kriminalci, gotovo po pravilu, dolaze maskirani i lako ih je uočiti", kaže Radović.

 

On napominje da se u preduzeću pripremaju i posebni propisi o uslovima koji se moraju ispuniti da bi neko postao radnik obezbeđenja. Tako bi se izbegli slučajevi da maskirani banditi bez poteškoća razoružaju vremešne zaposlene i lako dođu do plena.

 

"Na teritoriji Beograda prošle godine u 29 pljački u našim filijalama i još dve u objektima koje su pošte iznajmile, razbojnici su uspeli da odnesu novac. Osam pokušaja je osujećeno. Jednom se desilo da je naš šalterski službenik, refleksnom reakcijom, gađao bandita pepeljarom, posle čega je ovaj pobegao. U filijali u Ulici poručnika Spasića i Mašere, koja je nekoliko puta bila na meti, prilikom pljačke u decembru 2009. radnik obezbeđenja zaključao je napadače unutar objekta sa sve klijentima i službenicima, ali na sreću niko nije povređen. Pljačkaši su iskočili kroz prozor visok oko tri metra i pobegli, ali ih je policija brzo uhapsila", obrazlaže Radović, koji posebno ističe dobru saradnju PTT-a sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here