EPA-EFE

Profesor Centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je danas da postoje mnoge stvari koje bi Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogle da učine kako bi izvršile pritisak na Prištinu da promeni svoje ponašanje.

On je za Tanjug objasnio da bi neke od tih stvari mogle da podrazumevaju pooštravanje mera koje su uveli prošle godine, izopštavanje ili smenu vlade, ili uskraćivanje podrške integraciji Kosova u međunarodne institucije poput NATO i Saveta Evrope.

– Svaka kombincija naterala bi Kosovo da uspori – ocenio je Les.

On ističe da je pitanje da li SAD i EU to žele jer dele isti osnovni cilj – da konsoliduju nezavisnost Kosova u postojećim granicama, ali se, sa druge strane, ne slažu oko taktike.

– Kosovo želi da postigne ovaj cilj odmah i brzo, bilo kojim sredstvima. SAD, Velika Britanija i Nemačka žele da učine to, a da ne isprovociraju Srbiju na radikalan korak na Kosovu ili približavanja Rusiji i Kini – rekao je Les.

Govoreći o aktuelnoj situaciji, Les kaže da namera Prištine nije da se stvari smire, bar za sada, jer je Kosovo primljeno u šengensku zonu, ima pomaka i ka članstvu u Savetu Evrope, a i, tvrdi on, Španija i Grčka postepeno prihvataju kosovsku realnost.

Prema njegovim rečima, koliko će stvari biti nestabilne zavisi od Srba i da li će pristati na te poteze.

– To bi održalo mir, izbeglo kaznene akcije Zapada i omogućilo srpskoj ekonomiji da nastavi da napreduje, ali uz postepeni gubitak Kosova, u svemu sem u imenu. Ili će Srbi preduzeti radikalan korak da spreče ovaj ishod, na primer, uzimanjem oružja u ruke, kao što je implicirao incident u Banjskoj? To bi moglo da obezbedi srpsku kontrolu nad severnim Kosovom, ali bi bilo po cenu moguće odmazde Zapada i nemira u drugim potencijalnim žarišnim tačkama, kao što su južno Kosovo, Preševska dolina i Republika Srpska – smatra Les.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here