Unsplash

Holesterol je neophodan za održavanje pravilnog rada ćelija i organa u našem telu, a takođe ima važnu ulogu u proizvodnji hormona i vitamina.

Međutim, izrazito visok nivo holesterola može da dovede do zabrinjavajućih zdravstvenih problema, upozoravaju lekari. Promene na našoj kosi jedan su od prvih znakova povišenog holesterola, prvenstveno izazvanog nezdravom ishranom, prenosi India Times.

Sprovedeno je istraživanje na miševima i otkriveno je da ishrana bogata holesterolom može da dovede do preranog sedenja i gubitka kose, što bi značilo da su ove dve promene prvi simptomi povišenog holesterola. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature Scientific Reports”.

Za potrebe istraživanja miševi su podeljeni u dve grupe – jedna je bila na zdravoj ishrani, a druga na ishrani baziranoj isključivo na mastima i ostalim namirnicama koje podižu nivo holesterola.

Istraživači su otkrili da su miševi na ishrani bogatoj masnoćama ubrzo počeli da gube dlaku i takođe se pokazalo da je njihova dlaka izbelela. Kako prenosi Index.hr, miševi nisu bili stariji od 12 nedelja na samom početku istraživanja. U dobu od 36 nedelja 75 odsto miševa na ishrani sa visokim procentom masti patilo je od ozbiljnog gubitka dlake.

“Ova otkrića nam jasno pokazuju da zapadnjačka ishrana izaziva gubitak dlake i njeno beljenje kod miševa, a takođe verujemo da se sličan proces događa i kod muškaraca koji naglo gube kosu ili imaju sedu kosu kada imaju povišeni holesterol”, objašnjavaju naučnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here