Pixabay
Ilustracija

Ne postoji loše i nezdravo povrće. To je hrana bogata hranljivim materijama i antioksidansima koji upotpunjuju svaki obrok i podržavaju zdravlje organizma.

Ishrana bogata povrćem može smanjiti rizik od bolesti, poboljšati varenje, regulisati šećer u krvi i pomoći u zdravom gubitku težine. Međutim, postoji i povrće koje može pomoći u smanjenju veličine stomaka.

Smanjenje upalnih procesa

Brokoli je na vrhu liste hranljivog povrća. Bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala u telu. Primarno jedinjenje je sulforafan, koji deluje na smanjenje supstanci koje izazivaju zapaljenske procese. Smanjenjem upale, telo bolje gubi težinu i efikasnije radi u svim drugim oblastima.
Šargarepa je bogata luteinom, za koji brojna istraživanja pokazuju da ima antioksidativna svojstva i može uticati na rešavanje problema viška masnog tkiva u donjem delu stomaka. Jedenje sirove šargarepe zapravo može pomoći vašem metabolizmu.
Još jedno povrće korisno za gubljenje masti na stomaku je zelena salata. Bogata je luteinom, biljnim jedinjenjem koje potencijalno utiče na smanjenje masti. Ovo jedinjenje je deo veće grupe jedinjenja zvanih karotenoidi, koji uključuju lutein, likopen i zeaksantin, a oni imaju antioksidativna svojstva.

Hranljive materije

Neka istraživanja potvrđuju da ova jedinjenja takođe mogu pomoći u gubitku viška masti.
Narandžasta i žuta paprika takođe su bogate luteinom. Ovo svetlo, ukusno povrće je odličan dodatak planu ishrane za stomačne masti.

 

Cvekla je zemljano korenasto povrće prepuno hranljivih materija koje mogu pomoći u kontroli područja oko stomaka i čak poboljšati varenje.

Kelj je lisnato povrće koje sadrži mnogo hranljivih materija. Ovo povrće je povezano sa vitaminima A, K, C i B6, kao i sa manganom, bakrom, kalijumom, kao i sa vlaknima i proteinima. Vremenom, dodavanje kelja u vašu ishranu može vam pomoći da izgubite masti na stomaku, kao i spanać.

Pozitivni efekti

Jedna studija objavljena u British Journal of Nutrition otkrila je da suplementacija luteinom u kombinaciji sa niskokaloričnom ishranom ima nekoliko pozitivnih efekata na učesnike. Oni koji su uzimali lutein videli su smanjenje obima struka, visceralne masti, telesne težine i telesne masti, kao i niže nivoe LDL holesterola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here