Povučen lek protiv gojaznosti Reductil

0

 

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode poslala je danas pismo lekarima u apotekama u kojem ih obaveštava o povlačenju leka i zabranjuje njegovo prepisivanje pacijentima.

 

Kompanija "Abot" odlučila je da povuče Reductil sa evropskog tržišta nakon ocene evropske regulatorne agencije EMEA da je taj lek za mršavljenje opasan za zdravlje.

 

To je učinila i pre nego što je Evropska komisija objavila predlog regulatorne agencije za povlačenje Reductila, verovatno da bi izbegla moguće tužbe korisnika leka.

 

Regulatorna agencija završila je proveru Reductila koja je pokrenuta u novembru prošle godine, a razlog provere su bili podaci dobijeni iz šestogodišnje studije u kojoj je učestvovalo 10.000 pacijenta koji su koristili Reductil čiji je glavni sastojak sibutramin.

 

Evropska agencija za lekove ističe da je osim teških nuspojava “mršavljenje uz pomoć ovog leka vrlo skromnog dometa i teško održivo nakon što se prestane sa uzimanjem leka”.

 

Zato su preporučili ukidanje odobrenja za prodaju Reductila u EU, a konačnu odluku doneće Evropska komisija.

 

Za sada lek u SAD nije suspendovan, ali su nadležne zdravstvene vlasti predložile da uputstvo za lek sadrži naglašeno upozorenje da ne treba da ga koriste pacijenti koji imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here