Preregistracija desetkovala broj stranaka

0

Ministar Milan Marković

Da li će u novi Registar ući još tridesetak partija koje su predale zahtev, znaće se sedam dana po završetku preregistracije. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu za to vreme treba da proveri verodostojnost prikupljenih potpisa građana i da li su i te stranke uskladile statute sa novim zakonom.

Stranke treba da dostave 10.000 overenih potpisa, odnosno 1.000 ukoliko je reč o strankama nacionalnih manjina. Pored potpisa, potrebno je podneti i dva primerka stranačkog programa, dva primerka statuta, akt o izboru, odnosno imenovanju zastupnika, i dokaz o uplati takse za prijavu za upis u registar.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković zadovoljan je prvim korakom u reformi kompletnog političkog sistema.

"Sad smo ostvarili osnov za uštede. Na prvim sledećim izborima uštedećemo možda dva miliona nekih potpisa, puta novac puta vreme, puta papiri, to su već neke materijalne uštede", rekao je Marković.

"Mnogo je važnije da kad vidimo nekoga da sedi u parlamentu sada znamo da iza njega stoji 10 hiljada građana", ocenio je ministar.

U istoriju odlaze stotine partija koje dugo postoje samo na papiru, među kojima su Srpska liberalna stranka Nikole Miloševića i Koste Čavoškog, Liberali Srbije Dušana Mihajilovića, SDPO, a pod znakom pitanja je i JUL.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da iako su mnogi očekivali da će posle preregistracije doći do ukrupnjavanja političke scene, to je "ipak proces koji se ne rešava administrativnim merama".

"One su pre svega preduslov za istraživače i druge ljude koji se bave politikom da znaju ko je ko u srpskoj politici, jer je do sada stotine stranaka bilo upisano u različite registre i to je zaista stvaralo konfuziju. Sada znamo koje su važne političke stranke i koje imaju bilo kakav uticaj na političkoj sceni Srbije", ocenio je Vuletić.

Stranke koje do isteka šestomesečnog roka, 23. januara, ne podnesu prijavu za upis, brišu se iz Registra političkih organizacija i Registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija i gube status pravnog lica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here