Primirje = Pobeda Moskve i prorusa, a poraz Kijeva

0

Trajno primirje u Ukrajini značilo bi poraz vlasti u Kijevu: Vladimir Putin i Petro Porošenko
 

Ukoliko bi došlo do dugoročne obustave borbi, iz sukoba bi kao pobednici izašle snage koje podržava Rusija, jer bi oni tada učvrstili svoju vlast u zauzetim područjima i još je proširili.

 

Time bi se u istočnoj Ukrajini stvorio novi "zamrznuti sukob", kakvih na postsovjetskom području ima mnogo: u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Gornjem Karabahu…

 

Za rusku politiku takvi "zamrznuti sukobi" su nešto što ona dobro poznaje. Rusi se dobro snalaze u beskrajinim diplomatskim pregovorima i vešto čuvaju svoje interese – navodi Dojče vele.

 

Kijev: Dogovorili smo se o prekidu vatre. Kremlj demantuje

 

S druge strane, ukrajinski predsednik Porošeno daje signale da je spreman na prekid vatre, što je razumljivo kada se pogleda situacija na terenu – pokušaji rešavanja sukoba vojnim sredstvima su propali, a to je još jasnije nakon otvaranja dodatnog ratišta ispred Mariupolja.

 

Ipak, primirje, u političkom smislu, za Porošenka i njegovu vladu nije dobro uoči izbora zakazanih za naredni mesec.

 

Mnogi Ukrajinci ne bi bili zadovoljni takvom solucijom, a to se posebno odnosi na brojne nacionalistički nastrojene jedinice dobrovoljaca, koje su proteklih dana imale velike gubitke u borbama. Na izborima bi zato mogla porasti podrška radikalnim strankama.

 

EU i posebno Nemačka pozivaju na obustavljanje borbi i zalažu se za političko rešenje.

 

Putin: Kijev i prorusi da obustave sukobe

 

Ali, već dugo se u Ukrajini pojavljuje glasina o dugovoru između Berlina i Moskve, prema kom bi Porošenko trebao prekinuti borbe i time faktički Donjeck i Lugansk prepustiti protivnicima.

 

Brojni Ukrajinci zato smatraju da su ih Brisel i Nemačka izdali.

"Zamrznuti sukob" na istoku Ukrajine mogao bi dugo potresati Evropu, koja se više neće moći vratiti na "status kvo", koji je imala pre sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here