Pristalice kubanske vlade maltretirale opozicionare

0

U znak sećanja na događaj od pre sedam godina, poznat pod nazivom "Crno proleće", najavljeno je da će se održati ukupno sedam protestnih marševa, a prvi, održan juče, protekao je bez incidenata.

 

Oko 150 muškaraca i žena pratilo je danas protestnu kolonu i uzvikivalo "Živeo Fidel! Živeo Raul! Ova ulica pripada revoluciji", podsećajući na revoluciju koju je 1959. godine predvodio Fidel Kastro, navodi Rojters.

 

Pripadnici državne službe bezbednosti bili su primorani da zaštite oko 20 žena obučenih u belo, majki i supruga zatvorenih disidenata.

 

Oko 150 muškaraca i žena pratilo je danas protestnu kolonu i uzvikivalo njegovo ime: Fidel Kastro

Godišnjica događaja iz 2003. godine dolazi u trenutku kada se stanje ljudskih prava na Kubi oštro kritikuje posle smrti Orlanda Sapate Tamaja, političkog disidenta koji je u zatvoru 83 dana štrajkovao glađu, pozivajući kubanske vlasti da odmah oslobode preostale političke zatvorenike.

 

Kuba je na meti kritika i zbog ophođenja prema drugom disidentu Giljermu Farinasu koji je posle tronedeljnog štrajka glađu smešten u bolnicu pošto mu je prošle nedelje pozlilo. U bolnicu je, posle osmodnevnog štrajka glađu, primljen i politički zatvorenik Orlando Fundora.
 

Agencija navodi da se, od 75 osoba uhapšenih 2003. godine, 52 još uvek nalaze u zatvoru. SAD i EU osudile su Kubu zbog štrajkova glađu i pozvale je da oslobodi ukupno oko 200 političkih zatvorenika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here